Schimba limba / Change language

sâmbătă, 16 noiembrie 2013

RETETE CU SALATA VERDE-SUPA DE SALATA VERDE IDEALA PENTRU SLABIT

 RETETE CU SALATA VERDE-SUPA DE SALATA VERDE IDEALA PENTRU SLABIT                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Buna ziua dragii mei revin acum cu retete adunate de la specialisti in nutritie ,retete dragi mie cu miraculoasa salata verde .                                                                                                                      Aceasta reteta o gasiti  pe  http://www.protopopescuem.com/supa-de-salata-verde-ideala-pentru-slabit/ locul unde am intalnit aceasta reteta miraculoasa si am copiat o pentru a o va impartasii si voua.                                                                                                                
supa de salata verde
Salata verde are multe beneficii pentru persoanele care doresc sa slabeasca – este redusa in numarul de calorii, cantitatea de apa pe care o contine ofera senzatia de satietate, si contine fibre care va ajuta digestia. Salata verde are, de asemenea multe beneficii aspura sanatatii: ajuta la prevenirea diferitelor boli (cataracta, boli de inima, accident [...]
Salata verde are multe beneficii pentru persoanele care doresc sa slabeasca – este redusa in numarul de calorii, cantitatea de apa pe care o contine ofera senzatia de satietate, si contine fibre care va ajuta digestia. Salata verde are, de asemenea multe beneficii aspura sanatatii: ajuta la prevenirea diferitelor boli (cataracta, boli de inima, accident vascular cerebral si unele tipuri de cancer), reduce constipatia, durerile de cap, insomnia si altele.
Este cunoscut faptul ca dieta cu supa de salata verde are numeroase avantaje asupra sanatatii corpului: va poate ajuta sa slabiti si va ofera o senzatie de saturatie mai intensa decat credeti. Combinati cele doua moduri si incepeti dieta cu supa de salata verde. Pentru a fi mai usor adaugati telina si mazare.
Chiar daca este mai usor sa alegeti salata obisnuita, tipurile diferite de salata verde aduc beneficii nutritionale diferite corpului dumneavoastra. Au foarte putine calorii pe portie dar salata Iceberg are foarte putini nutritieni cheie. Salata Romaine are mai multe substante nutritive decat cele necesare, asadar este cel mai bun tip de salata pentru supa. Probabil ca va face ca supa sa arate mai putin atractiv dar scopul este sa pierdeti in greutate si nu sa faceti mancare sa arate bine!
In primul rand aveti nevoie de o salata verde mica, putina carne, 2 cartofi, frunzele de pe partea de sus a unei teline, 2 linguri de mazare (nu conteaza daca e prospata sau conservata) si o lingura mare de faina.
Curatati cartofii, spalati-i, taiati-i in cuburi si fierbeti-i pana sunt moi. Rupeti salata cu mana si adaugati-o peste cartofi. Fierbeti carnea si adaugati toate ingredientele cu exceptia fainii. Amestecati faina cu putina apa si si adaugati in preparat. Lasati sa fiarba 90 de minute si veti avea o supa de salata verde geniala.
Printre cele mai renumite supe ce promoveaza pierderea in greutate se mai enumera si supa de varza, supa de morcovi, supa de usturoi, etc. Va recomandam cu tarie sa includeti cat mai multe supe si verdeturi in dieta dumneavoastra zilnica pentru a va bucura de efectele miraculoase ale acestora.


IAR MULTE ALTE LUCRURI FOARTE IMPORTANTE LE  AM AFLAT DESPRE  CURELE DE   SLABIRE SI SLABIT IN GENERAL SI DESPRE DETOXIFIERE TOT AICI PE :                                                              http://www.protopopescuem.com/cele-mai-comune-greseli-intr-o-dieta/ le am aflat ,le am copiat si vi le impartasesc si voua.....si cu siguranta daca intrati pe acest site ve ti afla multe si minunate lucruri noi....



CELE MAI COMUNE GRESELI INTR O DIETA




greseli dieta
Greselile dintr-o dieta pot influenta greutatea. Simple greseli intr-o dieta pot infuenta eforturile depuse pentru a putea intra din nou in perechea de blugi favorita. In cazul in care greutatea dumenavoastra revine inapoi, exista sansa sa faceti anumite greseli. Nu va bazati pe diete rapide Hotarand sa pierdeti zece kilograme rapid, apelati la o dieta [...]
Greselile dintr-o dieta pot influenta greutatea. Simple greseli intr-o dieta pot infuenta eforturile depuse pentru a putea intra din nou in perechea de blugi favorita. In cazul in care greutatea dumenavoastra revine inapoi, exista sansa sa faceti anumite greseli.


Nu va bazati pe diete rapide

Hotarand sa pierdeti zece kilograme rapid, apelati la o dieta rapida. Poate ca planul dumneavoastra presupune doar consumul de grapefruit sau supa de varza zilnic. Veti ajunge la un consum caloric mai mic de 1000 dar veti pune kilogramele la loc cu siguranta. Atunci cand mancati atat de putine calorii, va aduceti metabolismul la minim. Odata ce mancati mai multe calorii si aveti un metabolism ce arde caloriile mai lent, veti recastiga greutatea pierduta.

Nu sariti peste micul dejun

Sarind peste micul dejun este un mod simplu de a reduce caloriile, dar rezultatul va fi doar foame tot restul zilei. Acest lucru duce la consumul de gustari neplanificate la birou si consumul unei super portii la pranz, ducand la cresterea numarului de calorii. Dar un mic dejun bogat in proteine si fibre va reduce foamea pe tot parcursul zilei. De fapt, studiile au aratat ca persoanele care mananca in fiecare dimineata micul dejun isi mentin mai usor o greutate sanatoasa.

Limitati gustarile

Poate ca va numarati minutios caloriile de la fiecare masa, dar caloriile gustarilor? Punga cu covrigei de la birou, o mica felie de tort sau gustul inghetatei preparata pentru copilul dumneavoastra? Toate acestea se adauga si pot sabota o dieta planificata. Daca numarati cu adevarat caloriile consumate, utilizati un notebook pentru a tine evidenta fiecarei muscaturi.

Atentie la calorii

Atunci cand numarati caloriile, majoritatea oamenilor au tendinta sa treaca cu vederea bauturile consumate. Aceasta este o mare gresala. Unele cafele si bauturi alcoolice au peste 500 de calorii. Chiar si caloriile din sucul de fructe sau sifon se pot adauga rapid. Ceea ce este mai rau este faptul ca aceste calorii din lichide nu reduc foamea. Nu veti manca mai putin dupa ce ati baut un lichid cu multe calorii.

Beti suficienta apa

Un aport scazut de apa este una dintre cele mai simple si intalnite greseli. Apa este esentiala pentru arderea grasimilor. Daca sunteti deshidratat, metabolismul dumneavoastra sufera – si acest lucru inseamna o pierdere in greutate mai lenta. Cercetarile sugereaza ca adultii care consuma opt sau mai multe pahare de apa pe zi, ard mai multe calorii decat cei care consuma mai putina apa. Deci incercati sa adaugati un pahar de apa la fiecare masa si gustare.

Renuntarea la lactate

Laptele pline de grasimi, branza si inghetata sunt tabu pentru majoritatea persoanelor care tin dieta, dar aceste alimente pot fi contraproductive. Unele cercetari arata ca organismul arde mai multe grasimi atunci cand are suficient calciu. Suplimentele de calciu nu par sa aibe aceleasi beneficii, asadar produsele lactate pot avea compusi care ajuta. Ramaneti la variantele produselor lactate fara grasimi sau cu grasimi scazute.

Nu va cantariti in fiecare zi

Cantarirea zilnica poate deveni frustranta si nu este utila. Este mai important sa urmariti o pierderea in greutate pe termen lung, cu cantariri saptamanale. In cazul in care obiectivul dumneavoastra este sa pierdeti 0,5 – 1 kilogram pe saptamana, veti fi multumit sa vedeti acest lucru cand urcati pe cantar. Rezultatul este mai motivant decat sentimentul de incertitidine rezultat in urma cantaririlor zilnice.


 DIETELE DE DETOXIFIERE-AVANTAJE SI DEZAVANTAJE


dieta de detoxifiere
O dieta de detoxifiere la inceputul unui sezon nou ar putea parea o idee tentanta, mai ales atunci cand obiceiurile alimentare nu au fost foarte bune. Dar sunt dietele de detoxifiere sanatoase? Cititi mai departe argumentele pro si contra ale dietelor de detoxifiere pentru a putea lua o decizie corecta si in cunostiinta de cauza [...]
O dieta de detoxifiere la inceputul unui sezon nou ar putea parea o idee tentanta, mai ales atunci cand obiceiurile alimentare nu au fost foarte bune. Dar sunt dietele de detoxifiere sanatoase? Cititi mai departe argumentele pro si contra ale dietelor de detoxifiere pentru a putea lua o decizie corecta si in cunostiinta de cauza cand vine vorba de aceste diete.
Dietele de detoxifiere au devenit populare in zilele noastre. Dorinta de a avea un stil de viata sanatos si celebritatile care spun ca fizicul lor zvelt si pielea stralucitoare sunt rezultatul acestor diete au dus la popularitatea lor. In timp ce sustinatorii acestor diete pot preciza avantajele acestei diete, dar multi sceptici tind sa creada ca dezavantajele sunt mai mari. Analizand diferitele aspecte ale dietelor de detoxifiere ne putem da seama de avantaje si dezavantaje pentru a putea lua o decizie mai usor.

Avantajele dietelor de detoxifiere

Se spune ca dietele de detoxifiere au diverse beneficii cum ar fi: eliminarea toxinelor daunatoare din corpurile noastre, promoveaza o piele mai clara, creste nivelul de energie, ajuta la pierderea in greutate sau cresterea nivelului de energie. Dietele de detoxifiere pot varia de la usor la greu in functie de orientari.
In timp ce majoritatea dietelor de detoxifiere spune ca trebuie consumate fructe, legume si apa, sucuri de fructe si ceaiuri de plante in timp ce trebuie eliminate alimentele procesate, cofeina, zahar, grasimi si uneori grau si produse lactate, iar altele incurajeaza repausul alimentar sau consumul masiv de apa. De multe ori exista anumite suplimente pentru un efect mai puternic.
Dietele de detoxifiere extrem de restrictive precum cele de curatare cu lamaie ridica in mod evident probleme de sanatate si multe dintre ele ar trebui evitate, sunt anumite diete de detoxifiere echilibrate ce furnizeaza beneficii reale.
Ei bine, pentru incepatori consumati alimente naturale, neprocesate in locul alimentelor nesanatoase deoarece acest lucru va creste doza zilnica de nutrienti. De asemenea, eliminarea alimentelor cu multe calorii poate accelerea pierderea in greutate.
De asemenea, motivatia din spatele acestor diete nu trebuie trecuta cu vederea, deoarece ar putea avea un efect puternic. Daca o dieta de detoxifiere este vazuta ca un punct de plecare al unui stil de viata sanatos reprezinta un punct inteligent, si beneficiile psihilogice au o importanta deosebita. Incurajarea unui consum ridicat de fructe si legume pare a fi principalul beneficiu al dietelor de detoxifiere.

Dezavantaje

Nu exista nici o dovada solida care sa sustina ideea ca organismul ar putea avea nevoie de detoxifiere. Din moment ce organismul se detoxifica prin plamani, rinichi, ficat si piele in mod constant, nu exista dovezi solide. S-a constatat ca o dieta de scurt timp poate ajuta la stimularea functiilor naturale ale corpului. Dietele de detoxifiere nu sunt considerate la fel de sanatoase datorita faptului ca unele grupe de alimente sunt in detrimentul altora.
Ca si in cazul multor diete s-a demonstrat ca eliminarea anumitor grupuri de produse alimentare (produse lactate sau eliminarea grasimilor) nu are beneficii pe termen lung si ca ar putea provoca deficiente ale diverselor substante nutritive. De exemplu, eliminarea completa a grasimilor ar putea impiedica absorbtia vitaminelor liposolubile.
In plus, deoarece cele mai multe diete de detoxifiere sunt scazute in calorii efectele adverse precum durerile de cap sau un nivel scazut al energiei ar putea sa apara. Sa nu mai vorbim de faptul ca orice pierdere in greutate poate fi recastigata o data ce restrictia de calorii este abandonata mai ales daca ne intoarcem la vechile obiceiuri.
Datorita faptului ca exista putine dovezi ca dietele de detoxifiere ar putea fi necesare multi oameni subliniaza efcetul placebo pentru orice imbunatatire ce ar putea fi experimentata.

Sper ca v am incantat cu aceste articole pe care le am luat din  www.protopopescuem.com le am aflat ,le am copiat si vi le impartasesc si voua.....si cu siguranta daca intrati pe acest site pe care vi l am prezentat  ve ti avea multe si minunate lucruri noi....de invatat.

Cu drag A.S.

SALATA VERDE-INGREDIENT MIRACULOS IN CURELE DE SLABIRE



                   SALATA VERDE-INGREDIENT MIRACULOS IN CURELE DE SLABIRE


   Buna ziua dragii mei ...
Astazi am citit lucruri minunate despre salata si as dori sa vi le impartasesc si voua.
Sursa de inspiratie , textul l am luat de pe    http://bioaddict.ro/blog/corpul-meu/salata-verde-ingredientul-secret-in-curele-de-slabire/    si pur si simplu m a incantat sa aflu atatea lucruri minunate despre salata verde.
"

"Salata verde – ingredientul secret în curele de slăbire

Începutul de primăvară anunţă trecerea la o alimentaţie cât mai bogată în fructe şi legume, dar şi trecerea la un program de mişcare. Iar unul dintre cele mai bune alimente care te ajută să îţi încarci organismul cu multă energia este salata verde.
Salata verde este un aliment bogat în minerale importante pentru sănătatea sângelui: îl curăţă şi îl ajută să circule corect şi rapid. Şi pentru că are un conţinut ridicat de luteină, betacaroten, vitamina C, vitamina K, calciu, acid folic şi fier, salata verde previne şi formarea cheagurilor de sânge. Salata verde mai conţine şi alţi nutrienţi precum vitamina A, vitamina B6, licopen, potasiu şi zeaxantină.
Salata verde are foarte puţine calorii (90% reprezintă apă). Cu toate acestea, este consistentă şi săţioasă. Tocmai de aceea este indicată în curele de slăbire, pentru menţinerea greutăţii sub control. Și pentru că are un conţinut mare de apă, salata verde ajută și la hidratarea organismului.
salata-verde
Salată verde cu ceapă, conopidă, porumb, măsline și ton
BENEFICII
  • Previne instalarea mai multor boli: cataractă, infarct sau cancer, datorită conţinutului ridicat de betacaroten, un antioxidant puternic, care luptă împotriva bolilor
  • Reglează tranzitul intestinal şi tratează constipaţia
  • Tratează indigestiile
  • Întăreşte sistemul imunitar
  • Reduce obezitatea
  • Regenerează ţesuturile
ALTE BENEFICI
  • Tratează anemia
Pentru că este o sursă esenţială de fier, salata verde este un adevărat tonic pentru persoanele diagnosticate cu anemie. Specialiştii afirmă că absorbţia fierului din salata verde este mult mai mare decât cea din suplimentele care conţin fier. În plus, salata verde ar trebui să se găsească în meniul fiecărei viitoare mămici pentru că are în compoziţie acid folic, substanţă care previne instalarea anemiei în timpul sarcinii.
  • Menține tânăr şi sănătos sistemul osos
Salata verde, consumată cu regularitate, creşte masa osoasă şi previne instalarea osteoporozei. În plus, s-a dovedit ştiinţific că salata verde poate ameliora insomnia şi chiar tratează durerile de cap şi migrenele.
  • Îmbunătăţeşte viaţa sexuală
Consumul regulat de salată verde tratează diverse dereglări sexuale, stimulează fertilitatea şi producţia de spermă. Este benefică şi pentru bărbaţii care suferă de diverse disfuncţii erectile.
CUM ALEGEM SALATA VERDE
Cea mai bună salată verde este cea închisă la culoare (verde inchis). Reţineţi că salata foarte creață şi mică este de regulă mai veche şi mai puţin aromată decât una mare. Şi dacă vă place să consumaţi salată verde încercaţi şi sucul de salată verde. Sper să vă placă la gust."

Minunata aceasta salata dupa cum a ti aflat si voi si minunate lucruri aflate de pe acest site cu multe articole interesante pe care vi l recomand cu drag....
 http://bioaddict.ro/blog/corpul-meu/salata-verde-ingredientul-secret-in-curele-de-slabire/   


Cu drag A.S.


vineri, 15 noiembrie 2013

BOLILE SI DAUNATORII SALATEI VERZI SI COMBATEREA LOR

                            
                              BOLILE SI DAUNATORII SALATEI VERZI SI COMBATEREA LOR


Buna seara dragii mei...
Am revenit cu sfaturi despre bolile salatei verzi si cum le putem combate ,asa cum v am promis.

CONFORM http://www.botanistii.ro/tratamente-informatii-legume-salata-verde.html si cartii de specialitate a lui  E. Docea -BOLILE PLANTELOR LEGUMICOLE-bolile salatei sunt

Mozaicul salatei
Arsura marginala a frunzelor de salata
Vestejirea bacteriana a salatei
Patarea bacteriana a frunzelor de salata
Nanismul salatei
Mana salatei
Putregaiul alb al salatei
Putregauil cenusiu al salatei
Septorioza salatei
Fainarea salatei
Cercosporioza salatei
Rizoctonioza salatei
Antracnoza salatei
Rugina salatei
Necroza marginii frunzelor de salata

 Cele mai intalnite boli sunt:

 1. Mana salatei produsa de Bremia lactuceae. Atacul se manifesta in principal la frunzele apropiate de sol, iar apoi se manifesta si asupra celorlalte. Pe frunzele atacate se formeaza pete galbui cu puf alb, care trepatat devin brune. Frunzele atacate se zbarcesc si se usuca pe timp calduros, iar in conditii de umiditate putrezesc si se innegresc.
Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de rasaduri si seminte sanatoase
-adunarea si distrugerea resturilor de plante dupa recoltare
-tratamente cu Aliette 80 WG (2 kg/ha), Dithane M45 (20 gr/10 l apa), Shavit F 72 WP (20 gr/ 10 l apa), Bravo 500 SC (20 ml/ 10 l apa).

 2 Putregaiul alb al salatei produs de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum. Plantele atacate prezinta simptome de ingalbenire si ofilire. Atacul evolueaza pe partea inferioara a tulpinii, unde apar zone de culoarea alb sau galben deschis, care ulterior devin brune.
Masuri de prevenire si combatere:
-rotirea culturilor
-pastrarea unei temperaturi adecvate in depozite
-tratamente cu Rovral 500 SC (10 ml/ 10 l apa), Teldor 500 SC ( 10 ml/ 10 l apa).

3.Putregaiul cenusiu produs de ciuperca Botrytis cinerea. Apare in conditii de umiditate excesiva, la un atac puternic toata capatana se acopera de un praf cenusiu si frunzele putrezesc.
Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri rezistente
-udarea numai in rigole dupa formarea capatanii
-tratamente cu Rovral 500 SC (10 ml/ 10 l apa), Teldor 500 SC ( 10 ml/ 10 l apa).
 
 4.Rizoctonioza salatei
 Boala se intalneşte atat in culturile de salată din spaţii protejate, cat şi in cele din
camp. Atacul se manifestă pe frunzele care ajung in contact cu solul, prin apariţia in partea bazală a acestora, a unor pete mari, brune, uscate, ce disting mare parte din limb, fiind exceptate doar nervura centrală şi treimea superioară a limbului.

Ulterior insă, putregaiul se generalizează cuprinzand intreaga suprafaţă a frunzei. De la frunzele inferioare, procesul de putrezire se poate extinde treptat la frunzele din centrul rozetei determinand in cele din urmă pieirea plantelor.

Pe faţa inferioară a frunzelor, de-a lungul nervurii principale, apare o paslă
fină, albă-cenuşie, apoi brună, in care se diferenţiază scleroţii ciupercii, de culoare brună sau brună-roşcată, de forme variabile, de 1-5 mm diametru.
 Dezinsectia solului se va realiza cu BASAMID GRANULE  3-5 kg la 100 mp2 cu cel putin 10 zile inaintea plantarii rasadurilor in solar.
Combaterea chimica in timpul perioadei de vegetatie  se va face cu ajutorul fungicidelor:
FOLPAN 80 WDG(15 grame la 10 litri apa) sau MERPAN 80 WDG(15 grame la 10 litri apa)

 PRINCIPALII DAUNATORI SUNT

1.Limaxul – tratamente cu Mesurol 2RB, Optimol 4G
 
2.Afidele – tratamente cu Decis Mega EW 50 ( 3ml la 15 l apa /250 m²), Confidor Energy (1000 l/ha), Calypso 480 SC ( 1.8 ml/6 l apa)

3.Musculita alba de sera – tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.25 l/ ha), Actara 25 WG ( 0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa).
 
4.Coropisnita-tratamente cu Mesurol 2RB




Atat dragii mei pentru azi....
Revenim cat de curand cu noutati...
Cu drag A.S.

SALATA VERDE-INSAMANTAREA-BENEFICIILE SALATEI-REZISTENTA LA FRIG- CENTORE

                   

Buna seara dragii mei legumicultori...

A venit toamna si ne indreptam cu pasi vertiginosi spre iarna dar noi nu ne lasam prada frigului,doar ne am construit un solar sa speram rezistent,lucru pe care il vom afla dupa ce vom trece peste aceasta iarna ,dar asta este o alta poveste,si cum spuneam chiar daca vine frigul noi trebuie sa continuam legumicultura.
Si cum altfel decat plantand salata verde ,salata care pe langa toate beneficiile care le aduce corpului uman este si una dintre putinele legume care sunt rezistente la frig.
Astfel am pornit la drum initial in toamna informandu ne de pe la prieteni ,de pe internet,cand,cum si ce soi trebuie sa plantam iarna,care sunt beneficiile si cum sa avem binenteles o productie sanatoasa.


Salata verde este un izvor de vitamine si nutrienti.


Un studiu desfasurat de catre Scoala Publica de Sanatate UCLA si Centrul Stiintific de Sanatate al Universitatii din Louisiana a concluzionat ca cei care consuma salata verde au un nivel considerabil mai mare de vitamina C, E, B6 si acid folic, nutrienti-cheie care mentin un sistem imunitar sanatos si reduc riscul de obezitate, boli cardiace si alte boli cronice. Mai mult, jumatate dintre noi nu avem cantitatile necesare din acesti nutrienti, asa ca beneficiile consumului de salata verde sunt cu atat mai evidente.


Unele specii de salata verde (cum este salata Romaine cu frunza crocanta si lunga) sunt surse excelente de vitamina A, vitamina C, mangan si crom, continand de asemenea fibre, vitamina B1, B2 si anumite minerale: potasiu, fier, molibden si fosfor.


Carotenul da culoarea galbena si portocalie a legumelor, de exemplu a morcovilor. La legumele verzi, deci si la salata verde, aceste culori sunt mascate de culoarea verde a clorofilei. Organismul nostru transforma carotenul in vitamina A, dar carotenul in sine are multe functii. Beta-carotenul, cel mai activ compus care contine caroten intareste foarte mult sistemul imunitar si lupta impotriva cancerului. Este foarte important sa extragem beta carotenul direct din mancare si nu din pastile sub forma de pastile pentru ca acestea din urma pot avea efecte adverse.


Interesant este ca unele teste clinice gasesc de bun augur imbunatatirea salatei prin adaugarea unui dressing sau sos care nu numai ca adauga un plus de aroma, dar creste si gradul de absorbtie al anumitor nutrienti consumati, cum ar fi alfa- si beta-carotenul.


Unii nutritionisti au o teorie conform careia persoanele sanatoase (in special) ar trebui sa manance 60% mancare alcalina si 40% acida, conceptul de baza fiind acela ca trebuie sa iti mentii corpul alcalin deoarece atunci cand acesta devine acid in interior se manifesta la exterior prin diverse probleme de sanatate. Salata verde este intotdeauna in categoria mancarurilor alcaline, asa ca iata un motiv suplimentar sa consumi cat mai multa salata la fiecare masa.





De la Wikipedia, enciclopedia liberă am aflat!!!!!

Salata verde

Salata (Lactuca sativa) este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor. Este cultivată îndeosebi ca legumă pentru salate, folosită în stare crudă. Este foarte apreciată si consumată tot timpul anului, fiind crescută în sere si solarii in general dar si in camp deschis.



Conform   kudika.ro/articol/healthy~medicina-alternativa/25106/11


 Salata verde e un aliment neglijat de catre majoritatea dintre noi. Mancam putina langa masa principala si atat. In plus, acum e considerat o fita sa-ti comanzi doar o salata la restaurant. :)
comentarii 0


Salata pare o chestie fragila, marunta, care n-ar putea contine foarte multe lucruri, nu?

Ei bine, surprinzator sau nu, salata verde contine o multime de elemente nutritive.

1. Proteine. Chiar daca e greu de crezut, o salata verde contine 17% proteine, adica 7.7 grame. Si e proteina completa! Adica, are toti cei 8 aminoacizi esentiali. Iti ofera intre 9 si 26% din doza zilnica recomandata, DZR (in functie de caracteristicile tale).

2. Calciu. O salata contine 206 mg. calciu (aprox. 21% din DZR).

3. Omega 3. O salata verde contine 44% din DZR de Omega 3. Lasa uleiurile de peste, ia cateva frunze de salata!

4. Mai multa Vitamina C decat portocalele. O salata verde contine 167% din DZR de Vitamina C, pe cand o portocala doar in jur de 92%.

5. Salata e un aliment bogat in Fier. Contine cam 6 mg, intre 34% si 75% din DZR (barbatii au nevoie de 8 mg de fier pe zi, iar femeile cu varste intre 19 si 50 de ani, de 18 mg).

6. Contine multe B-uri. B1- 38% DZR, B2- 32% DZR, B3- 12% DZR, B5- 18% DZR, B6- 36%.

7. E un aliment minunat pentru femeile insarcinate. Deoarece au nevoie de mult Acid Folic. 600 mg pe zi, fata de 400, atunci cand nu sunt insarcinate, sau DZR pentru un barbat. O salata verde iti ofera 142% din DZR, daca esti insarcinata, si 213% daca nu.

8. Nivele mici de Acid Oxalic. Acidul Oxalic este un element care se lipeste de calciu, magneziu, sodiu si potasiu in intestine, si impiedica absorbtia acestora. In plus, alipirea de Calciu formeaza pietre la rinichi (in formele anorganice, adica gatite).

9. Salata este un aliment care te hidrateaza. Contine cam 95% apa, pe langa celelalte minunatii.

10. Bogata sursa de Vitamina A si K. La fel ca majoritatea frunzelor verzi comestibile, salata verde este super bogata in Betacaroten, cu aprox. 200% din DZR de Vitamina A si 530% Vitamina K. Nu-ti fa griji, dozele peste 100% din aceste vitamine nu iti dauneaza.

11. Salata verde este bogata in minerale. O salata verde contine 33% din DZR de Cupru, 22% DZR Magneziu, 27% Fosfor, 33% Potasiu, 5% Seleniu si 13% Zinc.


Citeste: http://healthy.kudika.ro/articol/healthy~medicina-alternativa/25106/11-lucruri-surprinzatoare-despre-salata-verde/pagina-2.html#ixzz2kk5P7GU4
Follow us: @Kudika_ro on Twitter | www.kudika.ro on Facebook


Acum dupa ce am aflat ce planta minunata este salata verde sa purcedem la insamantare.
Am cumparat seminte CENTORE recomandate de specialisti.
CENTORE
• alegere sigura pentru sfarsit de toamna ,iarna si inceput de primavara

• are aspect comercial pe rafturi
 
• prezintă căpăţâni închise şi compacte
 
• rezistenţă mare la mană (HR) Bl 1-24
 
• nu este pretenţios la sol şi temperaturi scăzute si la intensităţile slabe ale luminii.
 
• ciclul de cultură este rapid, rezistent la uscarea frunzelor interioare
 
• baza căpăţânilor este netedă şi bine închisă
 
• structura internă a căpăţânii este compactă, frunzele sunt deschise la
culoare, erecte
 Acum avand semintele am trecut la treaba...
Am pregatit alveolele  ,inainte de a le umple cu turba noi le am stropit cu previcur dizolvat in apa  pentru a le dezinfecta ,apoi dupa ce am umplut gaurile alveolelor cam trei sferturi  cu turba am udat o bine,multi uda dinainte turba dar poti opta pentru varianta care ti se pare mai usoara,am pus cate o samanta in fiecare gaura ,apoi am acoperit cu turba samanta si am udat iar.
Si gata insamantarea nu mai trebuie decat sa respectam faptul ca semintele rasar la temperaturi de 2  3 grade Celsius,semintele germineaza la 5 -10 grade Celsius,plantele rasarind cam la 6 -10  zile de la semanat.
Pentru a avea o cultura bogata si sanatoasa vom folosi rasaduri viguroase in varsta cam de 25 30 de zile,rasaduri care au cel putin 4 frunze sanatoase ,viguroase si calite .
Acum suntem in perioada de crestere a rasadului si cred ca la sfarsitul lunii o sa le transplantam in solar si vom revenii cu povestea noastra,dar pana atunci va voi mai povesti despre boli ,daunatori si alte beneficii ale salatei verzi.

Va salutam cu drag A.S.


 
 


MANCARICA TOMATELOR -CU CE LE HRANIM-AZOT - FOSFOR – POTASIU

                          MANCARICA TOMATELOR -CU CE LE HRANIM




Buna ziua dragii mei......


Astazi vreau sa va povestesc ce am invatat si eu de la specialistii in legumicultura despre hrana tomatelor!!!!

Deoarece solul nu ofera plantei intotdeauna elementele de care ea are nevoie pentru o

 dezvoltare optima noi trebuie sa il ajutam.Cum? va relatez in randurile urmatoare...



 Plantele au nevoie in principal de cele trei elemente esentiale in dezvoltarea lor             

AZOT - FOSFOR – POTASIU. Pe lângă aceste elemente principale  la fel de

importante pentru o dezvoltare armonioasa si un rod bogat deci o productie mare mai sunt si:

magneziu, calciu, fier, bor, cupru, zinc, mangan.

Daca unul dintre aceste elemente este in exces sau mai putin decat normal ,va aparea un

dezechilibru in interiorul plantei si deci ea nu se va mai dezvolta normal.

 Sursa: http://hobbygradina.ro/2011/06/17


Azotul – este elementul vieţii: în lipsa lui planta nu mai creşte.

Când este deficitar, observăm că frunzele rămân mici, de un verde-gălbui, iar nervurile capătă o nuanţă violacee florile sunt mici, cresc greu şi, de cele mai multe ori – avortează; la fel şi rodul. Fructele sunt mici, puţine şi fără gust. Dacă este în exces, planta se „îngrăşa”, devine obeză, producând multă verdeaţă, iar rod – mic şi anemic sau deloc. Devin sensibile la infecţii. De aceea, dacă ne bate gândul să punem bălegar proaspăt sau „compost” de bălegar, mai bine o facem mai târziu, eu aş spune – deloc. Pentru a suplini azotul, facem bine şi ne fabricăm niscaiva purin (macerat) din urzici, că-s pe lângă toate gardurile.



Fosforul – Elementul rodului şi energiei.

Tot el se ocupă şi de rădăcini ca să crească puternice, ca la rândul lor, să ajute planta să
fie viguroasă şi imună la boli şi dăunători şi este necesar mai ales plantelor tinere. Cu toate
ca roşia foloseşte puţin fosfor, ea reacţionează foarte bine la acest element. Fosforul o
ajută să lege rod sănătos, fructele să se coacă mai repede şi să fie sănătoase şi rezistente la
 atacul bolilor sau al dăunătorilor, la diferenţele de temperatură. Practic, îi conferă imunitate. În lipsa lui, planta rămâne pitică, tulpinile sunt firave, capătă o culoare întunecată, de un verde-albăstrui, iar frunzele inferioare au nuanţe zmeurii, violaceu-purpurii
în partea de jos. Frunzele se răsucesc spre interior. Florile se dezvoltă greu. Fructele leagă
prost, coacerea este mult întârziată, de multe ori nu apucă să se coacă. Şi de astă dată din
impas ne va scoate buna vecinică – doamna urzică, în cămările căreia se găseşte acest
„aliment”. Pentru că una dintre cauzele deficitului de fosfor este temperatura sub 12 grade,
când nu mai poate avea loc absorbţia acestui element de către plantă, vom folosi ca remediu ridicarea temperaturii solului prin udarea cu apă caldă.

În exces, fosforul este dăunător solului pentru că împiedică asimilarea altor elemente hrănitoare.



Potasiul – Elementul sănătăţii. Şi el se ocupă de imunitatea plantei. Este preferatul tomatelor!!!

 Un fel de delicatesă. În principiu, niciodată nu e în exces. Este bine-venit în
orice situaţie. Ajută planta să fie rezistentă la boli, la temperaturi joase şi diferenţe mari
de temperaturi şi nu în ultimul rând, îmbunătăţeşte calitatea fructelor. In cantitate insuficientă, se reduce suprafaţa de fotosinteză, ceea ce duce la scăderea considerabilă a
recoltei. Frunzele tinere se încreţesc, iar cele bătrâne devin „arse” pe margini, se usucă şi cad, iar altele încep să se „zdrenţuiască”. Fructele se coc neuniform, n-au gust şi aromă.
Unele încep să putrezească, mijlocul se albeşte şi , cu timpul, se lemnifică radial.



Coaja de banană are un însemnat conţinut de potasiu. Strângem cojile, le mărunţim şi le punem

în lăcaşul în care plantăm firul de roşie, sau, din vreme în vreme, îngropăm pe lângă planta

 matură, săpând în jurul ei un mic şanţ, bunătate de comoara potasică. Nu uitam, fireşte,


 cenuşa. Ce mai „aliment” plin de sănătate pentru roşia noastră!

Apoi, mai este magneziul, elementul care conferă plantei culoarea verde şi, care ajută

rădăcinile să facă provizii de carbohidraţi şi aminoacizi pentru plantă. În lipsa acestui

 element apare cloroza, adică frunzele încep să se îngălbenească în jurul nervurilor, ca mai

 apoi să începe să se usuce. Acest lucru se poate întâmpla mai ales în perioada de coacere a

fructelor, când creşte nevoia de magneziu. Tot cenuşa şi coaja de banană ne vor scăpa şi din

această încurcătură.

Nu pierdem din vedere nici calciul, ajutor al fosforului în munca sa de imunizare a plantei

prin dezvoltarea armonioasă a rădăcinilor. Lipsa sau concentraţia mică de calciu duce la

scăderea recoltei, la îmbolnăvirea fructelor – putregaiul vârfului fructului. Frunzele tinere

devin clorotice (gălbejite), cele bătrâne devin de un verde închis, nefiresc.

Un rol nu mai puţin important în dezvoltarea plantei îl joacă şi borul. Este foarte util, mai

 ales în dezvoltarea, coacerea şi savoarea fructelor. În lipsa lui frunzele devin vulnerabile, punctul lor de creştere se înnegreşte, încep să se răsucească spre interior. Florile, de regulă, pică (avortează). Fructele încep să se păteze (începe deteriorarea ţesutului).

Pentru că, în pământ, borul este în cantitate insuficientă, vom avea grijă să ne aprovizionăm de la farmacii, şi, începând cu perioada de formare a mugurilor florali, săptămânal vom pulveriza pe ciorchinaşi şi pe frunze soluţie 1% de acid boric, adică 10 grame la 10 litri de apă. Nu exagerăm cu borul, pentru că, în cantitate mare devine toxic şi, în loc să ne ajute, mai rău va face.

Şi totuşi nu le-am trecut pe toate, nu pentru că ar fi mai puţin importante; tomata suferă şi în lipsa sau excesul de: sulf, mangan, fier, cupru, molibden, clor,zinc la fel ca şi în cazul celorlalte elemente. Dar, dacă avem grijă să hrănim cum trebuie cultura noastră, nu avem de ce să ne facem temeri inutile.

În partea „cu ce hrănim” voi reveni cu amănunte interesante.



CAND HRANIM

În primul rând, un lucru foarte important de ştiut şi de băgat la cap, este acela că niciodată nu hrănim plantele pe timp rece (8 –10 grade) sau dacă temperatura trece de +28 de grade. De ce? Deoarece când este prea rece, creşterea este încetinită, iar hrana ajunge greu, prea lent, la plantă, mai ales fosforul, atât de necesar.

Dacă este prea cald, şi la îndemână avem doar îngrăşământ chimic (iată de ce fug de el ca de ciumă!), riscăm ca hrana să devină otravă, pentru că reacţia elementelor chimice la căldură mare este una toxică. Bun. Ne-am făcut o idee ce nu trebuie făcut. Acum să trecem în revistă un , să zicem, grafic de hrănire, foarte util, cel puţin pentru mine.

Prima hrănire – la 20 de zile (3 săptămâni) după plantarea răsadului la locul definitiv. Se administrează 1 litru de soluţie hrănitoare/plantă.

A doua hrănire – la 8 -10 zile de la prima, sau după ce s-a format cel de-al doilea ciorchinaş floral. 1 litru de soluţie hrănitoare / plantă.

A treia hrănire – la 10 zile de la a doua sau când s-a format cel de-al treilea ciorchinaş floral. De astă dată 5 litri soluţie hrănitoare / 1m2. Si:

A patra hrănire – la 12 – 14 zile de la a treia. Cate 10 litri (o găleată) de soluţie hrănitoare / 1 m2.

Repet: nu hrănim după ce am: copilit, cârnit, rupt frunze, cu alte cuvinte, după ce am stresat destul planta.

După ce, un pic mai înainte, am amintit în câteva cuvinte puţinul de care avem nevoie, să ne facem o idee în ceea ce priveşte hrana, să trecem la următoarea întrebare:



CU CE LE HRANIM

Fiecare dintre noi va recurge la acea modalitate de hrană, pe care o va considera potrivită şi mai simplu de achiziţionat: îngrăşământ chimic sintetizat – pe care eu nu sfătuiesc să –l folosim – sau, în cel mai fericit caz, dacă vorbim de sintetizate, îngrăşăminte „de generaţie nouă” – bio sub formă de granule sau lichide. Aceasta ar fi o variantă „leneşă”. Altminteri, recurgem la, aşa numita, îngrăşare organică, preferata mea, şi anume: găinaţ de păsări, bălegar (gunoi de grajd macerat) de cal, vacă, capre, oi, iepuri, „composturi”, adică macerate, din buruieni, plante medicinale şi aromat-condimentare, drojdie de bere, cenuşă, făină de oase, compost, mraniţă. Eu, din puţina mea experienţă, dar bazată (şi verificată) pe a celor cu state mai vechi în meserie, folosesc materia primă din zona imediată, adică, ce-mi oferă peticuţul meu de pământ sau ce mai „împrumut” de pe răzoarele vecinilor amabili şi darnici: buruieni, plante condimentar – aromatice şi medicinale, la care adaug nelipsita cenuşă. Mai folosesc: drojdie de bere, pâine veche, uscată, compost, apa în care au fiert vegetalele, cartofii în coajă, apa în care am spălat cerealele: orezul, meiul, hrişca, arpacaşul, apa (nesărată) de la fiertul pastelor, etc. Nu este aşa că sunt suficiente?

Pomeneam de cenuşă. Este de departe cel mai complex îngrăşământ organic. Singurul element important care-i lipseşte este azotul. În rest, le are pe toate în concentraţiile trebuincioase. Este preferata mea şi în calitate de îngrăşământ, dar şi în calitate de “body – guard” împotriva bolilor şi dăunătorilor. Totuşi e bine de reţinut un lucru foarte important: cenuşa nu se foloseşte niciodată în combinaţie cu îngrăşăminte minerale azotoase, superfosfat şi nici măcar cu bălegar sau găinaţ, deoarece se vor neutraliza reciproc şi nu mai avem niciun spor. Ştiţi de ce? Pentru că jumătate din cantitatea de azot, în urma reacţiilor chimice, se va transforma în amoniac. Mai simplist exprimându-ne: dăm de nitraţi şi nu ne dorim aşa ceva. Cu certitudine.

Dar nu disperaţi. Există o soluţie minunată la acest neajuns!

Cenuşa. Combinând-o cu compost, turbă sau mraniţă eficienţa ei se va dubla.

Cum se procedeaza? Pune ti cenuşă în lăcaşul de plantare, cam o mână – două, nu mai mult; nu are rost deoarece, tot acum ve ti adauga  o mână bună de foi de ceapă, usturoi, coji de ou pisate , coji de banane, bine mărunţite, o mână bună de urzici şi coada calului tocate şi o lingură de ace de conifere.  Ei, uite cum s-a dezvăluit una dintre reţetele culinare pentru gradinărit!

Cenuşă folosesc şi în lupta cu dăunătorii. Pudrez la suprafaţa solului să îndepărtez melcii şi limacşii, pudrez plantele după stropirea împotriva bolilor .

„Apa” de cenuşă o folosesc şi pentru hrănire, stropind pe frunze sau udând la rădăcină, fie împotriva bolilor sau a dăunătorilor. Cum o pregătim? Deschid capitolul de reţete culinare pentru plantele noastre, şi nu numai.

Reţeta 1

Apa de cenuşă I – 500 gr de cenuşă opărim cu 5 l apă fiartă, sau fierbem 15 minute; lăsăm să se limpezească (decanteze), scurgem apa limpezită şi adăugăm încă 5 l de apă „stată”, adică, apă de ploaie, sau nu, stată în soare până se încălzeşte.

Apa de cenuşă II – luăm o găleată de 10l, punem cenuşă cam pe sfert şi adăugăm apoi, peste ea, apă, aproape de plin. Lăsăm acoperit, afară, cam 1 săptămână – 10 zile. Scurgem apa limpede, adăugăm apă până la 10 l şi folosim. Peste cenuşa rămasă mai putem pune apă şi folosi încă de vreo două ori, numai că, în felul acestea, fireşte, concentraţia va fi mai slabă



Reţeta 2 – o altă preferată a mea – urzica. În stare proaspătă, pun o mână bună de urzici tocate în lăcaşul în care plantez roşia. În rest, folosesc cu mare succes purinul, adică maceratul de urzici. Umplu pe jumătate o găleată de 10 l cu urzici crude, fără flori şi fără rădăcini, acopăr cu apă călduţă, acopăr şi las cam o săptămână – 10 zile la „dospit”, în soare. Purinul este gata în momentul în care apare acel miros specific de ….urât. Strecurăm, ţinându-ne de nas, şi folosim 1 l de purin la 10 de apă. Eu mai adaug şi cenuşă, cam un pahar. O prietenă m-a învăţat să fac mai simplu purinul, adică: croiesc un sac suficient de mare, dintr-un material destul de dens, adică să nu fie, totuşi, tifon, şi, care să încapă în recipientul în care voi fabrica delicatesa. Înghesuim în sac urzicile, şi, de astă dată nu ne mai este teamă să le punem cu flori sau seminţe, pentru că, datorită materialului din sac, toată masa va rămâne închisă în acesta, iar maceratul va fi curat şi numai bun de întrebuinţat. În felul acesta nu mai este nevoie sa strecurăm. Şi, credeţi-mă, se economiseşte destul timp. Timp, pe care-l folosesc să rup urzici, să le las să se pălească, pentru ca mai apoi să le pun ca strat de mulcire de jur-îmrejurul plantelor şi nu numai.



Reţeta 3 – soluţie de acid boric - 10 gr la 10 l apă călduţă. Stropim plantele pe frunze şi mai ales pe flori, începând cu faza de îmbobocire. Se întăreşte sistemul imunitar , astfel se împiedică „avortarea” lor, căderea mugurilor florali, a rodului. Stropim 1-2 ori pe săptămână. Este şi un aport considerabil de bor pentru plantă.



Reţeta 4 – drojdia de bere – un excelent stimulator de creştere. Într-un borcan de 3 l dizolvăm 1 pahar de zahăr sau dulceaţă/gem mai vechi, adăugăm 100 gr drojdie de bere, acoperim şi lăsăm la „dospit” 1 săptămână. În acest răstimp mixtura noastră se va transforma într-un excelent ferment: 1 pahar de „bragă” la 10 l de apă „stată”.

„Braga” va fi pe placul nu numai a tomatelor, dar şi pe placul vinetelor, cartofilor, ardeilor. Le vom oferi cate 1 l fiecărei plante, fie direct la rădăcină, fie pe frunze



Reţeta 5 – foi de ceapă si/sau usturoi. Într-o găleată punem doua mâini bune (cam 200 gr) de foi de ceapă (şi /sau de usturoi). Opărim cu apă clocotită, acoperim. După ce s-a răcit – strecurăm. Turnăm în recipiente separate şi păstrăm la loc întunecat şi răcoros. Folosim 2l de soluţie la 10l apă „stată”. Ca şi în alte cazuri, este atât o gustare săţioasă cât şi un leac bun.



Reţeta 6 – Zerul, laptele degresat sau laptele bătut, kefirul pot fi folosite în calitate de îngrăşământ şi de remediu anti-boli micotice: 1l de lichid, oricare dintre cele enumerate, la 9l de apă, la care mai adăugăm câte 2-3 picături de tinctură de iod la fiecare litru de lichid (cam 25 – 35 picături la găleata de 10 l). Se stropeşte planta în întregime. Din cap pana-n picioare cam o dată la 7-10 zile



Reţeta 7 – Soluţia de bicarbonat de sodiu, 1- 2 linguriţe la litrul de apă călduţă (cam 10 grame). Plantele se stropesc pe frunze, după care se vor pudra cu cenuşă.



Reţeta 8 – cojile de banană, bogate în potasiu şi magneziu, se mărunţesc bine şi se încorporează la rădăcină. O dată la plantare, apoi la fiecare muşuroire



Reţeta 9 – Vă destăinui şi o reţetă a unui îngrăşământ „universal”.

Intr-o găleată de 10 l punem 2 kg de cenuşă, adăugăm apă fiartă, amestecăm, lăsăm la limpezit; strecurăm după răcire, adăugăm până la 10 l apă + 40 picături tinctură de iod + 10 gr acid boric. Apoi, luăm 1l de soluţie şi o diluăm în 10 l apă „stată”; apoi udăm la rădăcină. 1 l pentru fiecare plantă.

Prima hrănire la plantarea la locul definitiv, a doua – în perioada de copilire, a treia – în timpul înmuguririi (când se formează florile). Plantele cresc călite şi înfruntă cu vitejie chiar şi temuta mană.



Reţeta 10 – Se pare că roşiilor le place să crească pe propriile resturi. Aşa că, după recoltare, alegem cele mai sănătoase şi curate plante, le uscăm, le mărunţim şi le încorporăm pe locul ales pentru plantarea din anul viitor.



Reţeta 11 – o hrană excelentă şi, deopotrivă, stavilă în faţa bolilor este şi acest amestec de ierburi. Urzici (pentru azot) + tătăneasă (pentru potasiu) + ventricea sau tanacetum (antimicotic) + pelin + coada calului (pentru siliciu) + verdeaţa de la morcovi (pentru seleniu) se pun într-o găleată cam pe 1 , adăugăm apă, acoperim şi lăsăm preţ de 6-10 zile la „fezandat”, la căldură. Apoi strecurăm, diluăm cam 1:5 şi folosim 1 litru/ plantă.



Reţeta 12 – adunăm resturile de la ceaiurile băute peste toamnă-iarnă ( frunzele opărite de la ceaiul negru, verde sau alb) şi le utilizăm în calitate de îngrăşământ azotos, încorporat – 500 gr la m2



Ca regulă generală: când preparăm amestecuri de ierburi, folosim doar buruienele, plantele (fie ele medicinale sau condimentar-aromatice), care cresc pe tarlaua noastră sau în imediata ei vecinătate, pentru că ele sunt burduşite cu elementele hrănitoare din acea zonă.

Dragii mei, cam acestea ar fi „reţetele culinare” propuse, multe dintre ele deja folosite cu succes de mine.

Va saluta cu drag A.S.

CULTURA ECOLOGICĂ A TOMATELOR-ÎNSAMANTAREA-LUMINA -UMIDITATEA-UDAREA


                             CULTURA ECOLOGICĂ A TOMATELOR



Sursa: http://hobbygradina.ro/2011/06/17



ÎNSAMANTAREA    - se face cu 55 – 65 de zile (+ 5-7 zile perioada de germinare) înainte de

  plantarea la locul definitiv. Prima regulă pentru a avea răsaduri sănătoase este aceea că

seminţele le vom trata şi apoi fortifica începând de la pregătirea germinării. A doua regula

 este că pământul folosit pentru răsaduri este bine să fi din cel în care va locui şi dezvolta

 ulterior planta şi anume să fie luat din locul plantării definitive (fie ea brazdă sau

solar/sera).

Eu am incercat prima data cu turba dar anul viitor voi folosi pamant din solar cu siguranta.



- LUMINA   - Dupa cum am invatat cu totii inca din clasele primare fără lumină nu există

fotosinteză. Fără fotosinteză nu există planta.  Roşia este o mare iubitoare de lumină. La

 umbră va creşte o înaltă dar nu va rodi asa cum trebuie. Aşa că vom reţine: cu cât are mai

 multă lumină peste zi, cu atât vom avea roade bogate,fructe mai mari si gustoase.




CALDURA     - Dupa cum relatam mai sus ,roşiei ii place  mult lumina si desigur va fi o plantă

 fericită având căldura asigurată. Dar binenteles ca si in cazul caldurii planta este

 pretentioasa intervalul de temperatură în care creşte şi se dezvoltă tomata fiind intre 11 şi

 30 de grade cu plus. Temperatura ideală pentru dezvoltarea ei este de 22 – 27 grade, deoarece

 sub 10 grade planta îşi încetează dezvoltarea, devine sensibilă şi deci uşor atacată de boli

 si dăunători iar peste 29 de grade, din nou, îşi încetează creşterea; polenizarea nu mai are

 loc, deoarece polenul devine steril.

 Regula cea mai importanta in cresterea tomatelor!!!!

  Nu plantam niciodată intr-un substrat rece. Până ce temperatura solului nu a ajuns la + 9 +10 grade nu începem plantarea.

Pentru a afla temperatura solului folosim un termometru de exterior, pe care il infigem in

 pamant la circa 10 centimetrii adâncime, lăsându-l aproximativ 10, 15 minute. Dacă valoarea

 este sub 8 grade, aşteptăm zile mai calde sau recurgem la brazdele încălzite.

 Dacă  răsadurile noastre au crescut deja peste măsură  iar noi trebuie să le plantăm ca să nu le pierdem ,atunci recurgem la brazdele încălzite .

   Brazdele  incalzite se obtin astfel>>

    scoatem stratul fertil de deasupra viitoarei brazde
.
    in brazda adâncită , cam la 20-25 cm, punem bălegar macerat, resturi vegetale menajere,

iarba cosită sau buruieni, din cele care deja au răsărit, cenuşă.

    acoperim cu pământul dislocat, fertil,

    acoperim cu o folie inchisa la culoare,folie care va atrage ca un magnet soarele de peste zi care va incalzi la randul sau solul de deasupra formand binecunoscutul biogaz .




UMIDITATEA - Încă o regula importanta: Tulpinii roşiei ii place căldura soarelui dar

            rădăcinilor le place răcoarea umezelii. Iată de ce substratul îl vom păstra

 continuu umed, dar NU ud, pentru că apa NU ARE VOIE sa fie in exces.

In faza de răsad, nevoia de apa este medie. Apoi dupa transplantarea in sol  necesarul de

 umiditate creste, deci vom avea grija sa o plantam intr o balta de apa deoarece doar  aşa


 asiguram pe termen lung necesarul de apa( după transplantare, este bine sa nu stresam planta 5-7 zile nici cu hrana si nici cu apa).


 Udarea se va face la un interval de 5-7 zile si nu mai des,  din abundenta, deoarece  multa umiditate

 favorizează apariţia bolilor  (ciupercilor, mai ales a manei) si la o dezvoltare peste măsura

 a masei verzi in detrimentul mugurilor florali, adică a rodirii.

ATENTIE! aerisirea este de asemenea foarte importanta ,o buna aerisire nu va permite formarea

  umiditatii in exces,si deci va impiedica aparitia bolilor.

UDAREA de regula se face  seara sau dimineaţa foarte devreme.Este de preferat a se face udarea

 seara deoarece asa planta poate absorbi apa in voie ,neriscand evaporarea ei sub caldura

 soarelui.Deasemenea planta respira mult mai bine cand isi trage apa nefiind sufocata de acea

 caldura de peste zi .


Udarea se va face prin sistem de picurare direct la radacina plantei ,acest sistem oferind cea

 mai buna optiune atat pentru planta cat si pentru noi ,legumicultorii deoarece nu riscam sa

 consumam apa in exces  (daca avem o minigradina si deci nu putem uda prin picurare trebuie turnata la radacina o galeata mare de apa).


O GRIJA IMPORTANTA pe care trebuie sa o avem !!! SUBSTRATUL NU TREBUIE LASAT SA SE

USUCE,INTAREASCA,deoarece planta nu se va mai dezvolta normal, iar daca avem si fructele

formate deja grija este dublata si de faptul ca daca udam pamantul uscat din abundenta vor

 crapa fructele,deci mare atentie.

APA INSUFICIENTA  poate duce: la „avortarea” florilor sau a fructelor de abia legate, formarea

unor fructe mici si diforme, si deci in final la o munca in van deoarece nu avem o productie .

CUM UDAM TOMATELE!!!!

   - in perioada de rasad se uda  o data la 5-7 zile;

    dupa transplantarea IN SOL,  o saptamana NU UDAM pentru a lasa plantele sa se acomodeze

 (dupa cum am relatat mai devreme ca trebuiesc plantate in mocirla si apoi nu mai trebuiesc

 deranjate), dupa care, udarea va fi cam aceasi ca la rasaduri: o data la 5-7 zile, din belsug,

 cam 2 ore prin picurare.

    -in perioada de legare rod (inmugurire, inflorire, fructificare), udarea se rareste la : o

 data la 9-12 zile;

    -in perioada de coacere a fructelor, udarea va fi si mai rara: cam la 2 saptamani-20 de

 zile.



 MANCARICA TOMATELOR -CU CE LE HRANIM

Deoarece solul nu ofera plantei intotdeauna elementele de care ea are nevoie pentru o

 dezvoltare optima noi trebuie sa il ajutam.Cum? va relatez in randurile urmatoare...



 Plantele au nevoie in principal de cele trei elemente esentiale in dezvoltarea lor            

AZOT - FOSFOR – POTASIU. Pe lângă aceste elemente principale  la fel de

importante pentru o dezvoltare armonioasa si un rod bogat deci o productie mare mai sunt si:

magneziu, calciu, fier, bor, cupru, zinc, mangan.

  SUCCES!!!!

marți, 30 iulie 2013

BRUSCHETE CU ROSII,USTUROI SI BUSUIOC

     
Buna seara dragii mei....
Am revenit cu o reteta foarte draga mie ,binenteles o reteta cu rosiiiiii,dragutele si gustoasele de ele....
Reteta suna cam asa....

             Ingrediente:
4-6 rosii coapte(in functie de marime)
1 paine bagheta
busuioc tocat
ulei de masline
4-5catei de usturoi
sare

            Mod de preparare:
Taiem painea felii si o prajim in cuptor pe ambele parti.
Ungem feliile de paine cu usturoi si le ungem cu ulei de masline.
Rosiile le taiem cubulete si le amestecam cu sare,busuioc,piper dupa gust si doua linguri cu ulei de masline.
Se pun rosiile pe feliile de paine inainte de servire pentru a nu se inmuia painea.

    POFTA BUNA DRAGII MEI.....

vineri, 19 iulie 2013

DIETA CU ROSII -SLABESTI GARANTAT MINIM 3 KG PE SAPTAMANA SI SCAPI DE CELULITA

Dragilor haideti sa va spun acum si povestea rosiei si binenteles efectele sale benefice asupra organismului si nu in ultimul rand faptul ca ele slabesc...da a ti inteles bine ,rosiile sau mai bine zis dieta cu rosii ne ajuta sa scadem in greutate,dieta testata personal si garantez ca a dat rezultate,slabind cam 4 kg in prima saptamana.
Rosiile au fost prima oara cultivate dupa cum atesta marii istorici inca din antichitate ,primii care au cultivat rosii fiind maiasii apoi tot ei au raspandit cultivarea ei in toata lumea.
LINK NEWS -relateaza-Potrivit specialiştilor, roşiile sunt originare din Peru. Acestea au fost aduse ulterior în America Centrală prin intermediul comerţului între vechile civilizaţii. Cercetările arată că exploratorii europeni au descoperit în secolul al XVI-lea că roşiile erau apreciate foarte mult chiar şi de către azteci.
"Roşia a ajuns în România undeva, în jurul anului 1835. Asta dacă luăm în considerare că un prim document în care sunt menţionate tomatele ne parvine de la domnitorul Ioan Ghica, care povesteşte lui Vasile Alecsandri într-o corespondenţă, despre tomatele ornamentale".

Ar fi de menţionat, aşa cum aflăm de la interlocutorul nostru, că şi în Europa tomatele au pătruns destul de târziu, după 1800, în ţări precum Spania, Franţa Germania, ulterior ajungând în Bulgaria. De unde au ajuns şi la noi, prin intermediul comercianţilor, tomatele de consum.

Demn de menţionat este că roşiile au început să fie cultivate în sistem organizat, pe suprafeţe mai mari abia după cel de-al doilea Război Mondial, până atunci cultivându-se doar în micile gospodării.
Interesant este că, acolo unde s-au dezvoltat iniţial culturi de tomate- Giurgiu, Târgovişte, Buzău, Dobrogea, unde s-au stabilit cultivatorii bulgari, s-au menţinut şi dezvoltat bazine legumicole până azi. La Buzău, de exemplu, mulţi dintre legumicultorii bulgari au fost ajutaţi, încurajaţi de Episcopia Buzăului, iar alţii au fost asimilaţi de boieri, precum Constantin Garoflid, care a fost de patru ori ministru al agriculturii. Ulterior, au fost împroprietăriţi după reforma agrară a lui Cuza. La 1840, când printr-un tratat semnat la Craiova, s-a impus repatrierea
acestor bulgari, majoritatea s-au declarat a fi sârbi, pentru a nu fi repatriaţi".
Pentru toate acestea, dar şi pentru alte argumente, spune dr Costel vânătoru, putem considera că "legumicultura românească e, de fapt, bulgărească".

Un alt argument în acest sens îl constituie faptul că iniţial, bulgarii au adus aici "populaţii locale", nu soiuri, care, ulterior au fost preluate de staţiunile de cercetare. Mai întâi tot la vecinii noştri. Pentru că primele soiuri, şi chiar şi primii hibrizi, tot de la bulgari au ajuns în România.
Aşa cum aflăm de la interlocutorul nostru, primele încrucişări de hibrizi la staţiunea de la Buzău s-au făcut în 1957, folosind hibrizi bulgăreşti.

De altfel, numeroşi cercetători din România au făcut cursuri de specializare la sud de Dunăre, la Plodviv şi Maritza (chiar şi o parte dintre cercetătorii de la Buzău).

Prima creaţie hibridă de succes, la noi, aparţine cercetătorului Corneliu Petrescu şi se numeşte Export2. A apărut pe piaţă în perioada 1967-1970, şi a fost destinată atât culturilor din spaţii protejate, cât şi culturilor în câmp.
De altfel, Costel Vânătoru susţine că momentul apariţiei acestui hibrid, coincide cu apogeul cultivării roşiilor în România, când acestea ocupau cca 10.000 de hectare, conform datelor de la Ministerul Agriculturii.

Ulterior, culturile s-au redus mult, iar în ceea ce priveşte tomatele destinate procesării putem spune că acest capitol "s-a prăbuşit", cum se pronunţă dl Vănătoru. Un factor cu o mare influenţă în acest sens fiind concurenţa neloială a produselor din import (bulionuri, tomate decojite, tomate în bulion- din Turcia, Italia, Bulgaria).

Soiurile cele mai răspândite azi:

"Vorbind despre soiurile destinate procesării, am putea spune că în prezent, cel mai cultivat soi este VIDRA 533 ("prunişoară"), deşi prea puţini mai cultivă azi pentru tomate pentru industrializare.
În rest, se cultivă masiv Riogrande, Buzău 22 (cu fructe mari), Buzău 47, Buzău 1600 (acesta fiind destinat atât procesării, cât şi consumului), Cristinica, Siriana (hibrid), Dacia (Vidra)", precizează Costel Vânătoru.-inchei relatarea LINK NEWS

Conform DOAMNEI CARMEN ULIAN ( http://www.apropo.ro/news/util/rosia-un-izvor-de-sanatate-5068617) citez:

(Rosia este o leguma sanatoasa, cu o valoare nutritiva mare si, mai ales, un bun antioxidant. Rosia lupta impotriva infectiilor si mentine inima tanara.

 

Rosia este un aliment foarte bun pentru intarirea organismului uman. Are numeroase proprietati, este bogata insaruri alcaline, reduce concentratia de uree, combate constipatia - licopenul este direct responsabil, si elimina intestinul de reziduri. Se spune ca o molecula de licopen are puterea de a distruge 13 radacini de virusi ce provoaca cancerul.
Are o multime de beneficii asupra pielii mentinand-o elastica si fina. Medicii recomanda consumul unei rosii pe zi pentru a avea o piele sanatoasa, o inima puternica şi doza necesara de vitamina C.

Licopenul, substanta care ii da si culoarea rosie, continut de aceasta leguma este un bun antioxidant pentru organism, el ajutand in cazul bolilor cardiovasculare.
Aceasta leguma nu vine doar in ajutorul celor care vor sa isi mentina inima tanara, ci si in cazul altor afectiuni precum un colesterol crescut, bolilor vasculare ale membrelor, accidentelor vasculare, cancerului de prostata, etc.


Rosiile contin vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E, K dar si calciu, magneziu, fosfor, magneziu, fier si licopen. O rosie contine in proportie de 94% apa si are doar 22-26 de calorii.
Licopenul, substanta miraculoasa din rosie, lupta impotriva infectiilor,si alaturi de celelalte proprietati ale rosiei se stimuleaza metabolismul, protejeaza ADN-ul celular, are proprietati antiinflamatoare, combate obezitatea, reumatismul, previne riscul aparitiei osteoporozei si a cancerului de prostata.

Rosia este o leguma recomandata persoanelor care sufera de diabet, care au infectii respiratorii sau renale, constipatie, hiperaciditate gastrica si care vor sa isi protejeze ficatul.
Consumarea unei rosii pe zi este doza recomandata unui adult.
Sucul proaspat de rosii actioneaza asupra organismului ca un energizant, deoarece accelereaza absorbtia zararului din sange. Sucul de rosii elimina toxinele din organism, si, mai ales, din ficat. Datorita continutului de potasiu, rosiile sunt un bun antihipertensiv.
Cine mananca zilnic aproape un kilogram de rosii isi accelereaza metabolismul si reduce nivelul colesterolului.
Pe langa proprietatile miraculoase ale fructelor asupra tenului, rosia are aportul ei la sanatatea pielii.
Sucul de rosii, proaspat stors, este ideal pentru ten, aplicat sub forma de compresa. Rosia coapta in apa fierbinte si apoi decojita este buna pe post de masca. Rosiile sunt benefice in cazurile unui ten seboreic si cu puncte negre. Compresele cu suc de rosii pe o piele arsa de soare fac minuni si previn aparitia basicilor.
Rosia este considerata drept leguma frumusetii, deoarece revigoreaza tenul, ofera luminozitate si stralucire, hidrateaza si regenereaza pielea.),am incheiat citatul....
Deci doamnelor ,domnisoarelor si de ce nu si domnilor ,mancati rosii sunt foarte sanatoase in afara faptului ca sunt si foarte gustoase.

Si acum sa va prezint o dieta cu rosii...
 DIMINEATA
1-2 felii paine integrala
1 ou fiert
1 felie sunca
branzica de vaci
(specialistii spun ca este bine in cura cu rosii sau suc de rosii sa mancam dimineata alimente bogate in fibre si proteine)
 cafea sau ceai neindulcite

LA PRANZ SI CINA
salata cu rosii (la care putem adauga putin ardei gras,mirodenii si putina branzica de vaci)

O ALTA DIETA CU ROSII
Este cea in care micul dejun ramane acelasi ,iar la pranz si cina bem doar suc de rosii acest regim fiind mai drastic ....
 Inainte insa de a testa o dieta bazata pe consumul  rosii, este important sa te consulti cu medicul de familie.
Asa ca doamnelor eu zic sa ne punem pe slabit intr un mod cat mai placut posibil ...sa mancam rosii...cat mai multe rosii in diverse combinatii ca sa aratam cat mai bine si sa nu uitam ca licopenul ,care se gaseste in tomata din belsug este un antioxidant puternic care contribuie si la eliminarea celulitei sau cum ii mai  spunem noi doamnele a inesteticii coaja de portocala.
 Sper ca v am putut fii de folos ,va pup cu drag si va doresc o seara placuta si pofta buna la rosiiiiiiii!!!

 Cu drag A.S.



ROSII TOLSTOI F1

               
Buna seara legumicultoriiii
Astazi am reusit sa mi fac un pic de timp sa va povestesc un pic ce am mai facut,sa va aratam rosiile noastre carnoase si gustoase ,pentru ca usor usor ne pregatim de a doua cultura de tomate pe anul asta si sper ca vremea va tine 3 luni de acum incolo cu noi sa scoatem si a doua cultura sa speram ca va fii si la fel de gustoasa sau poate mai gustoasa deoarece acum avem rasaduri de rosii bulgaresti RILAF1.
Fiind primul nostru an din viata noastra ca legumicultori vrem sa probam si alt soi de tomate sa vedem cum se comporta,poate si la anul vom mai testa cateva pana ne vom hotari si opri la cel mai gustos soi.
Probleme multumim lui Dumnezeu cu fetele nu am mai intampinat,daunatori ,boli nu au mai aparut si acum dupa cum v am spus ne pregatim ca la sfarsitul lunii sa bagam in pamant a doua serie .
Acum hai sa va arat poze de acum 4-5 saptamani cu fetele pentru ca de atunci nu prea am mai avut timp sa facem poze .

Va pupam cu drag si revenim cat de curand  A.S.






sâmbătă, 8 iunie 2013

COPILITUL SI CARNITUL LA TOMATE


Buna seara din nou dragii nostrii legumicultori ,
Am revenit asa de repede pentru ca mi am dat seama ca nu v am aratat plantele noastre si rosiile si sunt convinsa ca abia asteptati sa le vedeti.




Astea sunt pozele de la inceputul saptamanii dar acum dupa cum va spuneam data trecuta avem 2 etaje de rosii frumusele si maricele,dar nu am apucat inca sa le facem poze dar promitem sa revenim cat mai curand cu poze si mai ales ca am si inceput ca le carnim pe cele care au deja 4 etaje sau 5 ,adica 2-3 cu fructe si 1-2 cu flori pentru o dezvoltare mai rapida a fructelor.De copilit nu mai vorbim,ca am muncit din greu in ultimele saptamani deoarece planta creste si creste rapid,copii crescand si mai si...asa ca munca nu gluma ....
COPILITUL este operatiunea prin care se indeparteaza lastarii crescuti la subsuoara frunzelor de tomate, lastari care se numesc copili. Acesti lastari se vor rupe cu mana sau se vor taia cu foarfeca, in momentul in care ating o lungime de 5 cm si sunt inca in stare ierboasa,altfel plantele vor pierde o mare parte din substante acumulate din sol,in cazul in care nu se efectueaza copilitul rosiilor, plantele se vor dezvolta sub forma de tufe foarte dese, ceea ce va duce la o intarziere a coacerii fructelor.
CARNITUL consta in ruperea varfurilor de crestere al plantelor ,carnire care se face la 4 inflorescente pentru ciclul scurt de primavara vara si la maxim 8 inflorescente pentru ciclul lung vara toamna ,pentru ca ,acum chiar putem spune ca este ciclul lung deoarece aici in zona noastra in DOBROGEA este vara pina in octombrie,anul trecut avand temperaturi ridicate de vara chiar si in noiembrie .
Deasemenea nu uitati inca un element foarte important....
DEFOLIEREA PLANTELOR( inseamna ruperea frunzelor de la baza plantei) este foarte importanta deoarece asigura o mai buna aerisire a plantelor si o indepartare a posibilelor boli si bacterii cu care pot intra mai usor aceste frunze in contact la atingerea solului sau atingerea altor plante crescute printre ele .
Ce sa mai spun munca ,munca si iar munca dar si satisfactia cu ajutorul celui de sus va fii pe masura si mai si..
Asa ca daca facem ce ne place munca ni se pare ceva frumos ,normal si SA CREASCA FETELE MARI ZIC SI SA NE BUCURAM DE AROMA SI GUSTUL LOR.....
Va urez un weekend placut in continuare si speram ca ne sunteti alaturi asa cum si noi incercam cu sfaturi babesti invatate de la agricultori batrani si multe ore de studiu pe net sa va dam  raspunsuri la problemele voastre(prin problemele si remediile la problemele noastre).

    CU DRAG A.S.

BACTERIOZA SAU CANCERUL BACTERIAN LA TOMATE

Buna ziua dragii mei legumicultori.....
Am revenit cu poze noi si noutati din solarul nostru si cu multumirea ca avem plante de aproape 2 metrii,cu 2 etaje de rosii formate si 2 randuri de flori care vad ca incep si ele sa lege rosioare(fructe) .
Vremea a fost cam capricioasa dupa cum stiti in ultima perioada,cu vanturi puternice si ploi torentiale, chiar si grindina,grindina care va puteti da seama prin ce valuri de emotii m a purtat dar intr un final ....am invins.solarul este intact nu a patit nimic ... dar tot am avut de furca din cauza naturii dezlantuite deoarece in toata aceasta perioada solarul nu l am putut aerisi asa cum a trebuit ...deci a aparut umezeala excesiva in solar si deci bolile ....
Norocul nostru a fost ca am depistat imediat ce a aparut la cele 4 plante OFILIREA BACTERIANA si am luat masuri imediate....
OFILIREA BACTERIANA se manifesta astfel
-pe  cotiledoanele răsadurilor apar pete circulare de 1-5 mm, albicioase, în dreptul cărora ţesuturile se necrozează. La plantele dezvoltate, boala se manifestă prin ofilirea frunzelor, începând de la cele bazale şi înaintând treptat spre cele superioare. Frunzele afectate prezintă peţiolul îndreptat în jos. Pe tulpinile tomatelor atacate apar din loc în loc dungi cenuşii negricioase, în dreptul cărora ţesuturile se crapă, formând cancere deschise.

La fructe, infecţia se produce prin peduncul sau pe suprafaţa lor. În cazul infecţiilor prin peduncul, fructele au aspect normal, fără simptome exterioare. Seminţele, în schimb, sunt brunificate şi au puterea de germinaţie foarte redusă.

În cazul infecţiilor care se manifestă la suprafaţă, apar pe fructe pete caracteristice, circulare, cu un punct în centru înconjurat de un inel de culoare albicioasă, uşor proeminent, cunoscut în literatura de specialitate ca simptomul „ochi de pasăre”.

Binenteles primul lucru pe care trebuie sa l facem este sa indepartam cu totul planta bolnava,sa o ardem ,
sa tratam solul cu TOPSIN un fungicid sistemic (se pune un plic la 8 litrii de apa si se toarna la radacina plantei scoase din pamant cate jumatate de litru pentru a trata pamantul si a omori bacteria si apoi dupa o zi poate fii plantata alta planta .
Atentie!!!! Raspândirea bacteriilor de la o plantă la alta se face cu ocazia lucrărilor agricole (copilit, cârnit, defolieri). De la un an la altul boala se transmite prin resturile rămase în câmp sau în seră sau prin seminţe infectate. Infecţia este favorizată de temperatura de 28°C şi de umiditatea ridicată a aerului
COMBATEREA SAU PREVENIREA acestei bacterioze se face BIO 
ZEAMA BORDELEZA SAU
MACERATUL DE USTUROI, se prepară astfel: într-un borcan de 2 litri punem 200 gr de usturoi necurăţat dat prin maşina de tocat. Acoperim cu apă şi ţinem la loc întunecat şi cald  4 5 zile. Apoi, după ce strecurăm şi punem în recipiente de sticlă, de preferinţă întunecate, vom lua cate 60 ml de macerat la 10 l apă ,apa de preferat stata cel putin 3 zile, adăugăm 3 linguri de orice fel de săpun lichid şi stropim roşiile cam de 4 – 5  ori în toată perioada de vegetaţie. 
URZICA se  prepară în felul următor: 1,5 kg plantă verde mărunţită la 10 litri apă,o tinem 24 de ore afara  în soare. Cu soluţia obţinută stropim şi roşiile dar şi substratul de pământ de jur-împrejurul lor.
MACERATUL DE ROSTOPASCA SI SAU TATANEASA,800 grame de planta cruda macerata se fierbe in 10 litrii de apa cateva minute dupa care o lasam acoperita 24 ore.
Stropirea se face saptamanal preventiv iar daca boala s a instalat pe frunze sau fructe adaugam la cei 10 litrii de apa  permanganat de potasiu cam 25- 30 ml.
                                                         sau putem folosi

DITHANE M 45 este un cunoscut fungicid de contact impotriva
  • Pătarea cafenie (Fulvia fulva) 0,2 %
  • Septorioza (Septoria lycopersici) 0,2 %
  • Mana tomatelor (Phytophtora infestans) 2,0-2,5 kg/ha
  • Cancer bacterian (Corynebacterium michiganense) 0,2 %
  • Băşicarea fructelor (Xantomonas campestris) 0,2 %
 Noi am alternat,prima saptamana am dat preventiv plantelor din jurul celor afectate cu DITHANE si celorlalte cu ZEAMA BORDELEZA ,apoi a doua saptamana cu URZICA,apoi iar cu ZEAMA BORDELEZA,saptamana asta vrem sa facem stropire cu MACERATUL DE USTUROI deoarece si acesta are un spectru larg de combatere a multor boli si bacterii  si  sa speram ca nu o sa mai apara nici o problema.
Dragilor acum hai sa va arat poze



Cam asta a fost pentru moment cu problemele tomatelor noastre ,sper ca nu o sa mai avem probleme si de acum am convenit cu sotul meu ca vom aplica tratamente de preventie tot timpul .
Sper din suflet ca v am fost de ajutor si revin cat de curand.........

CU DRAG A.S.



sâmbătă, 20 aprilie 2013

TRATAMENT CIUPERCI LA TOMATE SI INRADACINARE RAPIDA LA TRANSPLANTARE

Buna seara prieteni legumicultori....
Ma bucur ca sunt iar cu voi...........
Acum cateva zile va spuneam ca eu cred ca am probleme cu fetele ,ca ar putea avea carente poate de fosfor poate de altceva,dar s a dovedit ca nu au probleme grave,sunt sanatoase doar ca vremea rea din ultima perioada le daduse un pic peste cap si frunzulitele s au decolorat un pic dar este totul ok ,oricum noi le am tratat cu CROPMAX 10 ml la 10 litri de apa,apoi pentru ciupercutele acelea mici care aparusera intr o alveola -vezi pozele de data trecuta-(ciupercute care apar de la curent si umiditate in solar) le am tratat cu SCORE,ROVRAL SI RIDOMIL GOLD care sunt foliare si pot fii date direct pe planta, la sfatul unui bun cunoscator ,cel de la care imi procur eu seminte si tratamente,iar la transplantare luni le voi da doar la tulpina si radacina cu AGRIFUL pentru o inradacinare rapida.
Acum o sa va mai pun odata pozele cu fetele sa vedeti culoarea lor care ma speriase fara un real motiv dar.........mai bine precaut si grijuliu...si poza cu ciupercutele si binenteles modul practic de tratare a fetelor...cu vermorelul.
Vai si era sa uit si pozele cu solarul doar cadrul si o sa urmeze si pozele de azi.....cu el gata....











Avantajele folosirii ingrasamantului AGRIFUL

  • Stimuleaza dezvoltarea sistemului radicular;
  • Mareste capacitatea de absorbtie si transport a substantelor in planta;
  • Sporeste capacitatea de automentinere a substantelor in planta;
  • Sporeste uniformitatea in dimensiuni si coacere a fructelor;
  • Regenereaza si activeaza microflora solului;
  • Imbunatateste echilibrul hormonal.

Compozitie Agriful

Total Azot (N) 4,5% w/w
Total Fosfor (P2O5) 1 % w/w
Total Potasiu (K2O) 1 % w/w
pH 4,7
Da ati inteles bine solarul este gata in sfirsit ....dupa multe ,multe zile de munca neincetata,dupa stres si nervi deoarece prima folie pe care am incercat sa o punem pe solar a fost facuta ferfelita,da ati auzit foarte bine folia ne a fost luata pe sus de un vant puternic si sfasiata in zeci de locuri de pomi,,,,offfffffffff
Deci alti bani alta distractie ,dar multumesc lui Dumnezeu astazi este gata in sfarsit ,maine sa punem sistemul de irigatie si luni sa PLANTAAAMM FETELE,Doamne ajuta.
Acum as vrea sa ne odihnim ca maine avem inca o zi grea...Doamne iarta ne ca muncim duminica dar trebuie sa terminam odata ca fetele incep sa nu mai aiba loc in minisolar.....
Va pun poze acum cu  fetele mai noi puse care au crescut foarte repede si mult mai sanatoase mai verzi ,prinzand vremea mai buna din ultimul timp si cu solarul care este impresionant de mare ,il iubesc si imi doresc sa fie trainic peste ani din tot sufletul pentru ca ne am pus chiar toata energia,munca si inima in el si in fete....
Va pupam si sa aveti o saptamana frumoasa in continuare.....
Cu drag A.S.