Schimba limba / Change language

vineri, 15 noiembrie 2013

SALATA VERDE-INSAMANTAREA-BENEFICIILE SALATEI-REZISTENTA LA FRIG- CENTORE

                   

Buna seara dragii mei legumicultori...

A venit toamna si ne indreptam cu pasi vertiginosi spre iarna dar noi nu ne lasam prada frigului,doar ne am construit un solar sa speram rezistent,lucru pe care il vom afla dupa ce vom trece peste aceasta iarna ,dar asta este o alta poveste,si cum spuneam chiar daca vine frigul noi trebuie sa continuam legumicultura.
Si cum altfel decat plantand salata verde ,salata care pe langa toate beneficiile care le aduce corpului uman este si una dintre putinele legume care sunt rezistente la frig.
Astfel am pornit la drum initial in toamna informandu ne de pe la prieteni ,de pe internet,cand,cum si ce soi trebuie sa plantam iarna,care sunt beneficiile si cum sa avem binenteles o productie sanatoasa.


Salata verde este un izvor de vitamine si nutrienti.


Un studiu desfasurat de catre Scoala Publica de Sanatate UCLA si Centrul Stiintific de Sanatate al Universitatii din Louisiana a concluzionat ca cei care consuma salata verde au un nivel considerabil mai mare de vitamina C, E, B6 si acid folic, nutrienti-cheie care mentin un sistem imunitar sanatos si reduc riscul de obezitate, boli cardiace si alte boli cronice. Mai mult, jumatate dintre noi nu avem cantitatile necesare din acesti nutrienti, asa ca beneficiile consumului de salata verde sunt cu atat mai evidente.


Unele specii de salata verde (cum este salata Romaine cu frunza crocanta si lunga) sunt surse excelente de vitamina A, vitamina C, mangan si crom, continand de asemenea fibre, vitamina B1, B2 si anumite minerale: potasiu, fier, molibden si fosfor.


Carotenul da culoarea galbena si portocalie a legumelor, de exemplu a morcovilor. La legumele verzi, deci si la salata verde, aceste culori sunt mascate de culoarea verde a clorofilei. Organismul nostru transforma carotenul in vitamina A, dar carotenul in sine are multe functii. Beta-carotenul, cel mai activ compus care contine caroten intareste foarte mult sistemul imunitar si lupta impotriva cancerului. Este foarte important sa extragem beta carotenul direct din mancare si nu din pastile sub forma de pastile pentru ca acestea din urma pot avea efecte adverse.


Interesant este ca unele teste clinice gasesc de bun augur imbunatatirea salatei prin adaugarea unui dressing sau sos care nu numai ca adauga un plus de aroma, dar creste si gradul de absorbtie al anumitor nutrienti consumati, cum ar fi alfa- si beta-carotenul.


Unii nutritionisti au o teorie conform careia persoanele sanatoase (in special) ar trebui sa manance 60% mancare alcalina si 40% acida, conceptul de baza fiind acela ca trebuie sa iti mentii corpul alcalin deoarece atunci cand acesta devine acid in interior se manifesta la exterior prin diverse probleme de sanatate. Salata verde este intotdeauna in categoria mancarurilor alcaline, asa ca iata un motiv suplimentar sa consumi cat mai multa salata la fiecare masa.





De la Wikipedia, enciclopedia liberă am aflat!!!!!

Salata verde

Salata (Lactuca sativa) este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor. Este cultivată îndeosebi ca legumă pentru salate, folosită în stare crudă. Este foarte apreciată si consumată tot timpul anului, fiind crescută în sere si solarii in general dar si in camp deschis.



Conform   kudika.ro/articol/healthy~medicina-alternativa/25106/11


 Salata verde e un aliment neglijat de catre majoritatea dintre noi. Mancam putina langa masa principala si atat. In plus, acum e considerat o fita sa-ti comanzi doar o salata la restaurant. :)
comentarii 0


Salata pare o chestie fragila, marunta, care n-ar putea contine foarte multe lucruri, nu?

Ei bine, surprinzator sau nu, salata verde contine o multime de elemente nutritive.

1. Proteine. Chiar daca e greu de crezut, o salata verde contine 17% proteine, adica 7.7 grame. Si e proteina completa! Adica, are toti cei 8 aminoacizi esentiali. Iti ofera intre 9 si 26% din doza zilnica recomandata, DZR (in functie de caracteristicile tale).

2. Calciu. O salata contine 206 mg. calciu (aprox. 21% din DZR).

3. Omega 3. O salata verde contine 44% din DZR de Omega 3. Lasa uleiurile de peste, ia cateva frunze de salata!

4. Mai multa Vitamina C decat portocalele. O salata verde contine 167% din DZR de Vitamina C, pe cand o portocala doar in jur de 92%.

5. Salata e un aliment bogat in Fier. Contine cam 6 mg, intre 34% si 75% din DZR (barbatii au nevoie de 8 mg de fier pe zi, iar femeile cu varste intre 19 si 50 de ani, de 18 mg).

6. Contine multe B-uri. B1- 38% DZR, B2- 32% DZR, B3- 12% DZR, B5- 18% DZR, B6- 36%.

7. E un aliment minunat pentru femeile insarcinate. Deoarece au nevoie de mult Acid Folic. 600 mg pe zi, fata de 400, atunci cand nu sunt insarcinate, sau DZR pentru un barbat. O salata verde iti ofera 142% din DZR, daca esti insarcinata, si 213% daca nu.

8. Nivele mici de Acid Oxalic. Acidul Oxalic este un element care se lipeste de calciu, magneziu, sodiu si potasiu in intestine, si impiedica absorbtia acestora. In plus, alipirea de Calciu formeaza pietre la rinichi (in formele anorganice, adica gatite).

9. Salata este un aliment care te hidrateaza. Contine cam 95% apa, pe langa celelalte minunatii.

10. Bogata sursa de Vitamina A si K. La fel ca majoritatea frunzelor verzi comestibile, salata verde este super bogata in Betacaroten, cu aprox. 200% din DZR de Vitamina A si 530% Vitamina K. Nu-ti fa griji, dozele peste 100% din aceste vitamine nu iti dauneaza.

11. Salata verde este bogata in minerale. O salata verde contine 33% din DZR de Cupru, 22% DZR Magneziu, 27% Fosfor, 33% Potasiu, 5% Seleniu si 13% Zinc.


Citeste: http://healthy.kudika.ro/articol/healthy~medicina-alternativa/25106/11-lucruri-surprinzatoare-despre-salata-verde/pagina-2.html#ixzz2kk5P7GU4
Follow us: @Kudika_ro on Twitter | www.kudika.ro on Facebook


Acum dupa ce am aflat ce planta minunata este salata verde sa purcedem la insamantare.
Am cumparat seminte CENTORE recomandate de specialisti.
CENTORE
• alegere sigura pentru sfarsit de toamna ,iarna si inceput de primavara

• are aspect comercial pe rafturi
 
• prezintă căpăţâni închise şi compacte
 
• rezistenţă mare la mană (HR) Bl 1-24
 
• nu este pretenţios la sol şi temperaturi scăzute si la intensităţile slabe ale luminii.
 
• ciclul de cultură este rapid, rezistent la uscarea frunzelor interioare
 
• baza căpăţânilor este netedă şi bine închisă
 
• structura internă a căpăţânii este compactă, frunzele sunt deschise la
culoare, erecte
 Acum avand semintele am trecut la treaba...
Am pregatit alveolele  ,inainte de a le umple cu turba noi le am stropit cu previcur dizolvat in apa  pentru a le dezinfecta ,apoi dupa ce am umplut gaurile alveolelor cam trei sferturi  cu turba am udat o bine,multi uda dinainte turba dar poti opta pentru varianta care ti se pare mai usoara,am pus cate o samanta in fiecare gaura ,apoi am acoperit cu turba samanta si am udat iar.
Si gata insamantarea nu mai trebuie decat sa respectam faptul ca semintele rasar la temperaturi de 2  3 grade Celsius,semintele germineaza la 5 -10 grade Celsius,plantele rasarind cam la 6 -10  zile de la semanat.
Pentru a avea o cultura bogata si sanatoasa vom folosi rasaduri viguroase in varsta cam de 25 30 de zile,rasaduri care au cel putin 4 frunze sanatoase ,viguroase si calite .
Acum suntem in perioada de crestere a rasadului si cred ca la sfarsitul lunii o sa le transplantam in solar si vom revenii cu povestea noastra,dar pana atunci va voi mai povesti despre boli ,daunatori si alte beneficii ale salatei verzi.

Va salutam cu drag A.S.


 
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu