Rosiile au fost prima oara cultivate dupa cum atesta marii istorici inca din antichitate ,primii care au cultivat rosii fiind maiasii apoi tot ei au raspandit cultivarea ei in toata lumea.
LINK NEWS -relateaza-Potrivit specialiştilor, roşiile sunt originare din Peru. Acestea au fost aduse ulterior în America Centrală prin intermediul comerţului între vechile civilizaţii. Cercetările arată că exploratorii europeni au descoperit în secolul al XVI-lea că roşiile erau apreciate foarte mult chiar şi de către azteci.
"Roşia a ajuns în România undeva, în jurul anului 1835. Asta dacă luăm în considerare că un prim document în care sunt menţionate tomatele ne parvine de la domnitorul Ioan Ghica, care povesteşte lui Vasile Alecsandri într-o corespondenţă, despre tomatele ornamentale".
Ar fi de menţionat, aşa cum aflăm de la interlocutorul nostru, că şi în Europa tomatele au pătruns destul de târziu, după 1800, în ţări precum Spania, Franţa Germania, ulterior ajungând în Bulgaria. De unde au ajuns şi la noi, prin intermediul comercianţilor, tomatele de consum.
Demn de menţionat este că roşiile au început să fie cultivate în sistem organizat, pe suprafeţe mai mari abia după cel de-al doilea Război Mondial, până atunci cultivându-se doar în micile gospodării.
Interesant este că, acolo unde s-au dezvoltat iniţial culturi de tomate- Giurgiu, Târgovişte, Buzău, Dobrogea, unde s-au stabilit cultivatorii bulgari, s-au menţinut şi dezvoltat bazine legumicole până azi. La Buzău, de exemplu, mulţi dintre legumicultorii bulgari au fost ajutaţi, încurajaţi de Episcopia Buzăului, iar alţii au fost asimilaţi de boieri, precum Constantin Garoflid, care a fost de patru ori ministru al agriculturii. Ulterior, au fost împroprietăriţi după reforma agrară a lui Cuza. La 1840, când printr-un tratat semnat la Craiova, s-a impus repatrierea
acestor bulgari, majoritatea s-au declarat a fi sârbi, pentru a nu fi repatriaţi".
Pentru toate acestea, dar şi pentru alte argumente, spune dr Costel vânătoru, putem considera că "legumicultura românească e, de fapt, bulgărească".
Un alt argument în acest sens îl constituie faptul că iniţial, bulgarii au adus aici "populaţii locale", nu soiuri, care, ulterior au fost preluate de staţiunile de cercetare. Mai întâi tot la vecinii noştri. Pentru că primele soiuri, şi chiar şi primii hibrizi, tot de la bulgari au ajuns în România.
Aşa cum aflăm de la interlocutorul nostru, primele încrucişări de hibrizi la staţiunea de la Buzău s-au făcut în 1957, folosind hibrizi bulgăreşti.
De altfel, numeroşi cercetători din România au făcut cursuri de specializare la sud de Dunăre, la Plodviv şi Maritza (chiar şi o parte dintre cercetătorii de la Buzău).
Prima creaţie hibridă de succes, la noi, aparţine cercetătorului Corneliu Petrescu şi se numeşte Export2. A apărut pe piaţă în perioada 1967-1970, şi a fost destinată atât culturilor din spaţii protejate, cât şi culturilor în câmp.
De altfel, Costel Vânătoru susţine că momentul apariţiei acestui hibrid, coincide cu apogeul cultivării roşiilor în România, când acestea ocupau cca 10.000 de hectare, conform datelor de la Ministerul Agriculturii.
Ulterior, culturile s-au redus mult, iar în ceea ce priveşte tomatele destinate procesării putem spune că acest capitol "s-a prăbuşit", cum se pronunţă dl Vănătoru. Un factor cu o mare influenţă în acest sens fiind concurenţa neloială a produselor din import (bulionuri, tomate decojite, tomate în bulion- din Turcia, Italia, Bulgaria).
Soiurile cele mai răspândite azi:
"Vorbind despre soiurile destinate procesării, am putea spune că în prezent, cel mai cultivat soi este VIDRA 533 ("prunişoară"), deşi prea puţini mai cultivă azi pentru tomate pentru industrializare.
În rest, se cultivă masiv Riogrande, Buzău 22 (cu fructe mari), Buzău 47, Buzău 1600 (acesta fiind destinat atât procesării, cât şi consumului), Cristinica, Siriana (hibrid), Dacia (Vidra)", precizează Costel Vânătoru.-inchei relatarea LINK NEWS
Conform DOAMNEI CARMEN ULIAN ( http://www.apropo.ro/news/util/rosia-un-izvor-de-sanatate-5068617) citez:
(Rosia este o leguma sanatoasa, cu o valoare nutritiva mare si, mai ales, un bun antioxidant. Rosia lupta impotriva infectiilor si mentine inima tanara.
Rosia este un aliment foarte bun pentru intarirea organismului uman. Are numeroase proprietati, este bogata insaruri alcaline, reduce concentratia de uree, combate constipatia - licopenul este direct responsabil, si elimina intestinul de reziduri. Se spune ca o molecula de licopen are puterea de a distruge 13 radacini de virusi ce provoaca cancerul.
Are o multime de beneficii asupra pielii mentinand-o elastica si fina. Medicii recomanda consumul unei rosii pe zi pentru a avea o piele sanatoasa, o inima puternica şi doza necesara de vitamina C.
Licopenul, substanta care ii da si culoarea rosie, continut de aceasta leguma este un bun antioxidant pentru organism, el ajutand in cazul bolilor cardiovasculare.
Aceasta leguma nu vine doar in ajutorul celor care vor sa isi mentina inima tanara, ci si in cazul altor afectiuni precum un colesterol crescut, bolilor vasculare ale membrelor, accidentelor vasculare, cancerului de prostata, etc.
Rosiile contin vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E, K dar si calciu, magneziu, fosfor, magneziu, fier si licopen. O rosie contine in proportie de 94% apa si are doar 22-26 de calorii.
Licopenul, substanta miraculoasa din rosie, lupta impotriva infectiilor,si alaturi de celelalte proprietati ale rosiei se stimuleaza metabolismul, protejeaza ADN-ul celular, are proprietati antiinflamatoare, combate obezitatea, reumatismul, previne riscul aparitiei osteoporozei si a cancerului de prostata.
Rosia este o leguma recomandata persoanelor care sufera de diabet, care au infectii respiratorii sau renale, constipatie, hiperaciditate gastrica si care vor sa isi protejeze ficatul.
Consumarea unei rosii pe zi este doza recomandata unui adult.
Sucul proaspat de rosii actioneaza asupra organismului ca un energizant, deoarece accelereaza absorbtia zararului din sange. Sucul de rosii elimina toxinele din organism, si, mai ales, din ficat. Datorita continutului de potasiu, rosiile sunt un bun antihipertensiv.
Cine mananca zilnic aproape un kilogram de rosii isi accelereaza metabolismul si reduce nivelul colesterolului.
Pe langa proprietatile miraculoase ale fructelor asupra tenului, rosia are aportul ei la sanatatea pielii.
Sucul de rosii, proaspat stors, este ideal pentru ten, aplicat sub forma de compresa. Rosia coapta in apa fierbinte si apoi decojita este buna pe post de masca. Rosiile sunt benefice in cazurile unui ten seboreic si cu puncte negre. Compresele cu suc de rosii pe o piele arsa de soare fac minuni si previn aparitia basicilor.
Rosia este considerata drept leguma frumusetii, deoarece revigoreaza tenul, ofera luminozitate si stralucire, hidrateaza si regenereaza pielea.),am incheiat citatul....
Deci doamnelor ,domnisoarelor si de ce nu si domnilor ,mancati rosii sunt foarte sanatoase in afara faptului ca sunt si foarte gustoase.
Si acum sa va prezint o dieta cu rosii...
DIMINEATA
1-2 felii paine integrala
1 ou fiert
1 felie sunca
branzica de vaci
(specialistii spun ca este bine in cura cu rosii sau suc de rosii sa mancam dimineata alimente bogate in fibre si proteine)
cafea sau ceai neindulcite
LA PRANZ SI CINA
salata cu rosii (la care putem adauga putin ardei gras,mirodenii si putina branzica de vaci)
O ALTA DIETA CU ROSII
Este cea in care micul dejun ramane acelasi ,iar la pranz si cina bem doar suc de rosii acest regim fiind mai drastic ....
Inainte insa de a testa o dieta bazata pe consumul rosii, este important sa te consulti cu medicul de familie.
Asa ca doamnelor eu zic sa ne punem pe slabit intr un mod cat mai placut posibil ...sa mancam rosii...cat mai multe rosii in diverse combinatii ca sa aratam cat mai bine si sa nu uitam ca licopenul ,care se gaseste in tomata din belsug este un antioxidant puternic care contribuie si la eliminarea celulitei sau cum ii mai spunem noi doamnele a inesteticii coaja de portocala.
Sper ca v am putut fii de folos ,va pup cu drag si va doresc o seara placuta si pofta buna la rosiiiiiiii!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu