Am revenit cu poze noi si noutati din solarul nostru si cu multumirea ca avem plante de aproape 2 metrii,cu 2 etaje de rosii formate si 2 randuri de flori care vad ca incep si ele sa lege rosioare(fructe) .
Vremea a fost cam capricioasa dupa cum stiti in ultima perioada,cu vanturi puternice si ploi torentiale, chiar si grindina,grindina care va puteti da seama prin ce valuri de emotii m a purtat dar intr un final ....am invins.solarul este intact nu a patit nimic ... dar tot am avut de furca din cauza naturii dezlantuite deoarece in toata aceasta perioada solarul nu l am putut aerisi asa cum a trebuit ...deci a aparut umezeala excesiva in solar si deci bolile ....
Norocul nostru a fost ca am depistat imediat ce a aparut la cele 4 plante OFILIREA BACTERIANA si am luat masuri imediate....
OFILIREA BACTERIANA se manifesta astfel
-pe cotiledoanele răsadurilor apar pete circulare de 1-5 mm, albicioase, în dreptul cărora ţesuturile se necrozează. La plantele dezvoltate, boala se manifestă prin ofilirea frunzelor, începând de la cele bazale şi înaintând treptat spre cele superioare. Frunzele afectate prezintă peţiolul îndreptat în jos. Pe tulpinile tomatelor atacate apar din loc în loc dungi cenuşii negricioase, în dreptul cărora ţesuturile se crapă, formând cancere deschise.
La fructe, infecţia se produce prin peduncul sau pe suprafaţa lor. În cazul infecţiilor prin peduncul, fructele au aspect normal, fără simptome exterioare. Seminţele, în schimb, sunt brunificate şi au puterea de germinaţie foarte redusă.
În cazul infecţiilor care se manifestă la suprafaţă, apar pe fructe pete caracteristice, circulare, cu un punct în centru înconjurat de un inel de culoare albicioasă, uşor proeminent, cunoscut în literatura de specialitate ca simptomul „ochi de pasăre”.
Binenteles primul lucru pe care trebuie sa l facem este sa indepartam cu totul planta bolnava,sa o ardem ,
sa tratam solul cu TOPSIN un fungicid sistemic (se pune un plic la 8 litrii de apa si se toarna la radacina plantei scoase din pamant cate jumatate de litru pentru a trata pamantul si a omori bacteria si apoi dupa o zi poate fii plantata alta planta .
Atentie!!!! Raspândirea bacteriilor de la o plantă la alta se face cu ocazia lucrărilor agricole (copilit, cârnit, defolieri). De la un an la altul boala se transmite prin resturile rămase în câmp sau în seră sau prin seminţe infectate. Infecţia este favorizată de temperatura de 28°C şi de umiditatea ridicată a aerului
COMBATEREA SAU PREVENIREA acestei bacterioze se face BIO
ZEAMA BORDELEZA SAU
MACERATUL DE USTUROI, se prepară astfel: într-un borcan de 2 litri punem 200 gr de usturoi necurăţat dat prin maşina de tocat. Acoperim cu apă şi ţinem la loc întunecat şi cald 4 5 zile. Apoi, după ce strecurăm şi punem în recipiente de sticlă, de preferinţă întunecate, vom lua cate 60 ml de macerat la 10 l apă ,apa de preferat stata cel putin 3 zile, adăugăm 3 linguri de orice fel de săpun lichid şi stropim roşiile cam de 4 – 5 ori în toată perioada de vegetaţie.
URZICA se prepară în felul următor: 1,5 kg plantă verde mărunţită la 10 litri apă,o tinem 24 de ore afara în soare. Cu soluţia obţinută stropim şi roşiile dar şi substratul de pământ de jur-împrejurul lor.
MACERATUL DE ROSTOPASCA SI SAU TATANEASA,800 grame de planta cruda macerata se fierbe in 10 litrii de apa cateva minute dupa care o lasam acoperita 24 ore.
Stropirea se face saptamanal preventiv iar daca boala s a instalat pe frunze sau fructe adaugam la cei 10 litrii de apa permanganat de potasiu cam 25- 30 ml.
sau putem folosi
DITHANE M 45 este un cunoscut fungicid de contact impotriva
- Pătarea cafenie (Fulvia fulva) 0,2 %
- Septorioza (Septoria lycopersici) 0,2 %
- Mana tomatelor (Phytophtora infestans) 2,0-2,5 kg/ha
- Cancer bacterian (Corynebacterium michiganense) 0,2 %
- Băşicarea fructelor (Xantomonas campestris) 0,2 %
Dragilor acum hai sa va arat poze
Cam asta a fost pentru moment cu problemele tomatelor noastre ,sper ca nu o sa mai avem probleme si de acum am convenit cu sotul meu ca vom aplica tratamente de preventie tot timpul .
Sper din suflet ca v am fost de ajutor si revin cat de curand.........
CU DRAG A.S.
Foarte interesant blogul, se vede ca practica e cea mai buna scoala. Succes!
RăspundețiȘtergereMultumim mult!!!
ȘtergereNasoala boala ... eu de câțiva ani reușesc sa le țin in frâu cu Dithan și zeama bordeleza dar chiar și așa am o pierdere de 5% ..
RăspundețiȘtergere