Schimba limba / Change language

sâmbătă, 8 iunie 2013

COPILITUL SI CARNITUL LA TOMATE


Buna seara din nou dragii nostrii legumicultori ,
Am revenit asa de repede pentru ca mi am dat seama ca nu v am aratat plantele noastre si rosiile si sunt convinsa ca abia asteptati sa le vedeti.




Astea sunt pozele de la inceputul saptamanii dar acum dupa cum va spuneam data trecuta avem 2 etaje de rosii frumusele si maricele,dar nu am apucat inca sa le facem poze dar promitem sa revenim cat mai curand cu poze si mai ales ca am si inceput ca le carnim pe cele care au deja 4 etaje sau 5 ,adica 2-3 cu fructe si 1-2 cu flori pentru o dezvoltare mai rapida a fructelor.De copilit nu mai vorbim,ca am muncit din greu in ultimele saptamani deoarece planta creste si creste rapid,copii crescand si mai si...asa ca munca nu gluma ....
COPILITUL este operatiunea prin care se indeparteaza lastarii crescuti la subsuoara frunzelor de tomate, lastari care se numesc copili. Acesti lastari se vor rupe cu mana sau se vor taia cu foarfeca, in momentul in care ating o lungime de 5 cm si sunt inca in stare ierboasa,altfel plantele vor pierde o mare parte din substante acumulate din sol,in cazul in care nu se efectueaza copilitul rosiilor, plantele se vor dezvolta sub forma de tufe foarte dese, ceea ce va duce la o intarziere a coacerii fructelor.
CARNITUL consta in ruperea varfurilor de crestere al plantelor ,carnire care se face la 4 inflorescente pentru ciclul scurt de primavara vara si la maxim 8 inflorescente pentru ciclul lung vara toamna ,pentru ca ,acum chiar putem spune ca este ciclul lung deoarece aici in zona noastra in DOBROGEA este vara pina in octombrie,anul trecut avand temperaturi ridicate de vara chiar si in noiembrie .
Deasemenea nu uitati inca un element foarte important....
DEFOLIEREA PLANTELOR( inseamna ruperea frunzelor de la baza plantei) este foarte importanta deoarece asigura o mai buna aerisire a plantelor si o indepartare a posibilelor boli si bacterii cu care pot intra mai usor aceste frunze in contact la atingerea solului sau atingerea altor plante crescute printre ele .
Ce sa mai spun munca ,munca si iar munca dar si satisfactia cu ajutorul celui de sus va fii pe masura si mai si..
Asa ca daca facem ce ne place munca ni se pare ceva frumos ,normal si SA CREASCA FETELE MARI ZIC SI SA NE BUCURAM DE AROMA SI GUSTUL LOR.....
Va urez un weekend placut in continuare si speram ca ne sunteti alaturi asa cum si noi incercam cu sfaturi babesti invatate de la agricultori batrani si multe ore de studiu pe net sa va dam  raspunsuri la problemele voastre(prin problemele si remediile la problemele noastre).

    CU DRAG A.S.

BACTERIOZA SAU CANCERUL BACTERIAN LA TOMATE

Buna ziua dragii mei legumicultori.....
Am revenit cu poze noi si noutati din solarul nostru si cu multumirea ca avem plante de aproape 2 metrii,cu 2 etaje de rosii formate si 2 randuri de flori care vad ca incep si ele sa lege rosioare(fructe) .
Vremea a fost cam capricioasa dupa cum stiti in ultima perioada,cu vanturi puternice si ploi torentiale, chiar si grindina,grindina care va puteti da seama prin ce valuri de emotii m a purtat dar intr un final ....am invins.solarul este intact nu a patit nimic ... dar tot am avut de furca din cauza naturii dezlantuite deoarece in toata aceasta perioada solarul nu l am putut aerisi asa cum a trebuit ...deci a aparut umezeala excesiva in solar si deci bolile ....
Norocul nostru a fost ca am depistat imediat ce a aparut la cele 4 plante OFILIREA BACTERIANA si am luat masuri imediate....
OFILIREA BACTERIANA se manifesta astfel
-pe  cotiledoanele răsadurilor apar pete circulare de 1-5 mm, albicioase, în dreptul cărora ţesuturile se necrozează. La plantele dezvoltate, boala se manifestă prin ofilirea frunzelor, începând de la cele bazale şi înaintând treptat spre cele superioare. Frunzele afectate prezintă peţiolul îndreptat în jos. Pe tulpinile tomatelor atacate apar din loc în loc dungi cenuşii negricioase, în dreptul cărora ţesuturile se crapă, formând cancere deschise.

La fructe, infecţia se produce prin peduncul sau pe suprafaţa lor. În cazul infecţiilor prin peduncul, fructele au aspect normal, fără simptome exterioare. Seminţele, în schimb, sunt brunificate şi au puterea de germinaţie foarte redusă.

În cazul infecţiilor care se manifestă la suprafaţă, apar pe fructe pete caracteristice, circulare, cu un punct în centru înconjurat de un inel de culoare albicioasă, uşor proeminent, cunoscut în literatura de specialitate ca simptomul „ochi de pasăre”.

Binenteles primul lucru pe care trebuie sa l facem este sa indepartam cu totul planta bolnava,sa o ardem ,
sa tratam solul cu TOPSIN un fungicid sistemic (se pune un plic la 8 litrii de apa si se toarna la radacina plantei scoase din pamant cate jumatate de litru pentru a trata pamantul si a omori bacteria si apoi dupa o zi poate fii plantata alta planta .
Atentie!!!! Raspândirea bacteriilor de la o plantă la alta se face cu ocazia lucrărilor agricole (copilit, cârnit, defolieri). De la un an la altul boala se transmite prin resturile rămase în câmp sau în seră sau prin seminţe infectate. Infecţia este favorizată de temperatura de 28°C şi de umiditatea ridicată a aerului
COMBATEREA SAU PREVENIREA acestei bacterioze se face BIO 
ZEAMA BORDELEZA SAU
MACERATUL DE USTUROI, se prepară astfel: într-un borcan de 2 litri punem 200 gr de usturoi necurăţat dat prin maşina de tocat. Acoperim cu apă şi ţinem la loc întunecat şi cald  4 5 zile. Apoi, după ce strecurăm şi punem în recipiente de sticlă, de preferinţă întunecate, vom lua cate 60 ml de macerat la 10 l apă ,apa de preferat stata cel putin 3 zile, adăugăm 3 linguri de orice fel de săpun lichid şi stropim roşiile cam de 4 – 5  ori în toată perioada de vegetaţie. 
URZICA se  prepară în felul următor: 1,5 kg plantă verde mărunţită la 10 litri apă,o tinem 24 de ore afara  în soare. Cu soluţia obţinută stropim şi roşiile dar şi substratul de pământ de jur-împrejurul lor.
MACERATUL DE ROSTOPASCA SI SAU TATANEASA,800 grame de planta cruda macerata se fierbe in 10 litrii de apa cateva minute dupa care o lasam acoperita 24 ore.
Stropirea se face saptamanal preventiv iar daca boala s a instalat pe frunze sau fructe adaugam la cei 10 litrii de apa  permanganat de potasiu cam 25- 30 ml.
                                                         sau putem folosi

DITHANE M 45 este un cunoscut fungicid de contact impotriva
  • Pătarea cafenie (Fulvia fulva) 0,2 %
  • Septorioza (Septoria lycopersici) 0,2 %
  • Mana tomatelor (Phytophtora infestans) 2,0-2,5 kg/ha
  • Cancer bacterian (Corynebacterium michiganense) 0,2 %
  • Băşicarea fructelor (Xantomonas campestris) 0,2 %
 Noi am alternat,prima saptamana am dat preventiv plantelor din jurul celor afectate cu DITHANE si celorlalte cu ZEAMA BORDELEZA ,apoi a doua saptamana cu URZICA,apoi iar cu ZEAMA BORDELEZA,saptamana asta vrem sa facem stropire cu MACERATUL DE USTUROI deoarece si acesta are un spectru larg de combatere a multor boli si bacterii  si  sa speram ca nu o sa mai apara nici o problema.
Dragilor acum hai sa va arat poze



Cam asta a fost pentru moment cu problemele tomatelor noastre ,sper ca nu o sa mai avem probleme si de acum am convenit cu sotul meu ca vom aplica tratamente de preventie tot timpul .
Sper din suflet ca v am fost de ajutor si revin cat de curand.........

CU DRAG A.S.