Schimba limba / Change language

sâmbătă, 8 iunie 2013

COPILITUL SI CARNITUL LA TOMATE


Buna seara din nou dragii nostrii legumicultori ,
Am revenit asa de repede pentru ca mi am dat seama ca nu v am aratat plantele noastre si rosiile si sunt convinsa ca abia asteptati sa le vedeti.




Astea sunt pozele de la inceputul saptamanii dar acum dupa cum va spuneam data trecuta avem 2 etaje de rosii frumusele si maricele,dar nu am apucat inca sa le facem poze dar promitem sa revenim cat mai curand cu poze si mai ales ca am si inceput ca le carnim pe cele care au deja 4 etaje sau 5 ,adica 2-3 cu fructe si 1-2 cu flori pentru o dezvoltare mai rapida a fructelor.De copilit nu mai vorbim,ca am muncit din greu in ultimele saptamani deoarece planta creste si creste rapid,copii crescand si mai si...asa ca munca nu gluma ....
COPILITUL este operatiunea prin care se indeparteaza lastarii crescuti la subsuoara frunzelor de tomate, lastari care se numesc copili. Acesti lastari se vor rupe cu mana sau se vor taia cu foarfeca, in momentul in care ating o lungime de 5 cm si sunt inca in stare ierboasa,altfel plantele vor pierde o mare parte din substante acumulate din sol,in cazul in care nu se efectueaza copilitul rosiilor, plantele se vor dezvolta sub forma de tufe foarte dese, ceea ce va duce la o intarziere a coacerii fructelor.
CARNITUL consta in ruperea varfurilor de crestere al plantelor ,carnire care se face la 4 inflorescente pentru ciclul scurt de primavara vara si la maxim 8 inflorescente pentru ciclul lung vara toamna ,pentru ca ,acum chiar putem spune ca este ciclul lung deoarece aici in zona noastra in DOBROGEA este vara pina in octombrie,anul trecut avand temperaturi ridicate de vara chiar si in noiembrie .
Deasemenea nu uitati inca un element foarte important....
DEFOLIEREA PLANTELOR( inseamna ruperea frunzelor de la baza plantei) este foarte importanta deoarece asigura o mai buna aerisire a plantelor si o indepartare a posibilelor boli si bacterii cu care pot intra mai usor aceste frunze in contact la atingerea solului sau atingerea altor plante crescute printre ele .
Ce sa mai spun munca ,munca si iar munca dar si satisfactia cu ajutorul celui de sus va fii pe masura si mai si..
Asa ca daca facem ce ne place munca ni se pare ceva frumos ,normal si SA CREASCA FETELE MARI ZIC SI SA NE BUCURAM DE AROMA SI GUSTUL LOR.....
Va urez un weekend placut in continuare si speram ca ne sunteti alaturi asa cum si noi incercam cu sfaturi babesti invatate de la agricultori batrani si multe ore de studiu pe net sa va dam  raspunsuri la problemele voastre(prin problemele si remediile la problemele noastre).

    CU DRAG A.S.

6 comentarii:

  1. Chiar daca mai stim si noi cate ceva, este foarte bine cand ni se confirma parerile noastre de amatori cu cele ale unor profesionisti.
    Deci, carnitul si ruperea lastarilor afectati de la poale sunt necesare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu numai lăstarii de la poale ci toți lăstarii care apar la baza frunzelor .

      Ștergere
  2. Foarte utile sfaturile ! Multumim frumos !

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte utile sfaturile ! Multumim frumos !

    RăspundețiȘtergere