Schimba limba / Change language

marți, 19 februarie 2013

INSAMANTAREA IN ALVEOLE

    Buna seara prieteni gradinari....
Va multumesc mult ca m ati vizitat si ca inca ma mai suportati : ).....
Astazi sa continuam povestea cu insamantarea semintelor de rosii in alveole,doar de rosii deocamdata ,ardeii capia inca nu,cred ca maine sau poimaine,grabindu ne doar cu rosiile pentru ca ele vor fii in solar ,ardeii vor fii sub cerul liber si deci nu este graba.
Vreau sa va zic ca 1500 de seminte de rosii,le am pus pe cele TOLSTOI deocamdata,ne au tinut ocupati 8 ore ieri,cand am terminat de insamantat cele 34 tavite am rasuflat usurati ,ne am uitat unul la altul si ne am zis doar atat?o nimica toata.....
Procedura insamantarii este una foarte simpla si sper sa va ajute ceea ce va voi povesti.
Am intins tavitele pe jos,apoi am umplut o cadita cu turba,(turba care neaparat  trebuie sa fie de calitate,cumparata de la magazine de profil,nu este cea care o gasesti de ex. in Bricostore,noi am luat KEKKILA GARDEN,substrat profesional de 300 litri care ne ajunge cam pentru 40 tavite cu alveole mari in numar de 45 per tavita,turba care este printre cele mai bune) dupa cum o sa vedeti si in poze si usor usor am inceput sa umplem alveolele, cam trei sferturi  din alveola ,apoi am udat turba bine cu apa la temperatura camerei ,aprox.22 grade ,am pus samanta in mijlocul alveolei iar la sfirsit am acoperit bine samanta cu turba .Binenteles ca la sfarsit am udat iar pamantul,dar aveti grija sa nu exagerati cu apa,pentru ca ce este mult strica in general dupa cum spune si proverbul,asa ca nu vrem sa innecam samanta : ).
Tavitele alveolare binenteles ca acum fac parte din familie,putem spune chiar ca sunt copiii nostri asa ca unde puteau ele sta pana germineaza semintele si pot fi duse in minisolarul de afara....chiar cu noi in camera ,pentru ca aici este cel mai cald si le putem supraveghea zi si noapte...
Tavitele le am pus una peste alta pe canturi nu peste pamant,pe doua mese si ce ne a mai ramas de facut acum?sa vorbim cu semintele sa germineze sa se transforme in plantute,iar plantutele rezultate sa creasca mari ,puternice si sa dea roade bogate evident.
Temperatura optima de germinat dupa cum ne am informat este intre 22 -25 grade.
Ce sa va urez dragilor...spor si voua cei ce faceti acelasi lucru ca si noi si acum sa va si aratam poze ca doar nu trebuie sa ne crede ti pe cuvant hi hi ..
Va salutam si revenim cat de curand...
Cu drag A.S.










joi, 14 februarie 2013

CREAREA MINISEREI PENTRU RASADURI

Buna seara tuturor........
Am revenit asa cum v am promis cu jurnalul unei  sere, cu povestea noastra.
Astazi am terminat minisera pe pat cald  si am lasat o la incalzit daca pot spune asa : ) .....
Intai am facut cadrul din teava de PPR apa rece pusa in forma de arcada infipta in lemnisoare si infipte apoi in pamant, sustinuta  la mijloc cu profil lat de rigips in care a bagat si lemn pentru o sustinere mai sigura impotriva vantului,asta a fost ideea sotului meu o idee de altfel minunata,apoi am intins o folie GLIA cea mai subtire pe teren.
Am pus deasupra 25 cm de balegar de cal cu paie amestecat,am facut groapa de jur imprejurul miniserei pentru a ingropa folia ,si la final am pus folia, tot GLIA de 15 microni ,deasupra, ingropand o pe marginile serei in pamant,iar de cadru am fixat o prin clame facute tot din teava de PPR sub care am pus mici folii pentru protectia foliei.
Va arat acum binenteles si poze ...











Acum asteptam sa se incalzeasca in interior ,maine o sa punem si un termometru de exterior inauntru pentru a vedea temperatura si daca am ajuns la un optim de temperatura care ar fii undeva pe la 22 grade 24 grade.
Daca este in interior temperatura optima ne apucam de semanat in alveole daca nu mai asteptam cateva zile.
Va salutam cu drag A.S.

duminică, 10 februarie 2013

JURNALUL UNEI SERE

Salutare tuturor...................
Pentru inceput as dori sa ma prezint ,sunt o noua specie de legumicultor, o novice in domeniu, economist de profesie ,dar si o mare doritoare de a descifra toate secretele acestei noi pasiuni ale mele si ale sotului meu care se numeste /legumicultura ecologica/
Pentru inceput o sa zicem ca eu sunt Doamna A. si sotului meu o sa i zicem Domnul S.,si cum la o simpla lipire ale initialelor noastre rezulta cuvintul AS ,asa as dori sa devin si eu ,un AS in domeniu,binenteles alaturi de sotul meu IT ist de profesie care este cel mai bun partener in aceasta noua aventura cum ne place noua sa o numim.
Hai sa va relatez cum ne a venit noua aceasta idee de aventura,in conditiile in care locuiam pina acum 4 luni intr un bloc nou modern in Bucuresti, ,familii frumoase,prietenii prieteni,aveam joburi ok,deci nu ne lipsea nimic teoretic,doar ca simteam ca facem lucruri si munca in folosul altora,nu faceam nimic pentru noi care sa ne satisfaca pe de a ntregul.
Incepusem sa vedem tot mai des emisiuni despre legumele importate din afara,legume care nu numai ca nu au gustul care il au legumele romanesti dar nici sanatoase nu sunt, deoarece sunt crescute cit mai artificial pentru recolte cit mai dese si deci pentru un profit cit mai mare al marilor producatori din alte tari.
Deci primul beculet aprins!!!!!!!!
Apoi am observat ca la multe emisiuni se vorbeste despre multi romani care au inceput sa creasca legume eco in solarii ,despre satisfactia muncii lor ,despre dorinta lor de a trai o viata sanatoasa si binenteles de a castiga si bani frumosi din aceasta pasiune.
Initial am inceput sa ne interesam despre cum am putea sa luam fonduri europene pentru a ne finanta proiectul de a construi primul solar sau mai multe,dar asa cum nimic nu merge cum ar trebui in Romania ne am lovit de birocratie si de spagile enorme pe care ar fi trebuit sa le dam si am ajuns la concluzia ca mai bine strangem cureaua ,ne imprumutam si ne apucam singuri de constructia primei sere dintr un lung sir de sere cu ajutor divin.
Binenteles nu va ginditi ca am fost aplaudati de toti din jur,muuuulti au fost sceptici ,ca este volum prea mare de munca,ca nu suntem specialisti si nu o sa ne descurcam,bla bla bla,dar nici unul din cei contra nu s au gindit nici o clipa ca nimeni nu s a nascut invatat,ca stramosii nostri faceau asta inca din antichitate si atunci nu exista GOOGLE care cu un click iti dezvaluie mii de idei si de modalitati de a cultiva legume.
Astfel cu unii care ne au aplaudat cu altii impotriva, noi am pornit la drum, un drum cu peripetii,cu greutati,cu calcule recalculate si depasind estimarile initiale dar un drum frumos atata timp cit faci ceea ce ti place si ce iti dicteaza sufletul.
Deci am pornit la drum ...ne am suit in masina si directia Dunare jud.Constanta,acolo unde cu multi ani in urma parintii mei au cumparat o casa de vacanta cu un teren de 2000m2 acceptabil pentru ce ne dorim noi pentru moment.
Odata ajunsi acolo ne am apucat de curatirea terenului ,de modernizarea cit de cit a casei ,casa in care am avut parte de sarbatori magice ,pescuit,aer curat,ce sa mai zic un loc superb langa Dunare,taramuri mult mai frumoase si mult mai linistite decit agitatia si noxele Bucurestiului.
Binenteles prietenul si sfatuitorul nostru in aceasta perioada pana azi a fost internetul care ne a calauzit in tot ceea ce va voi spune de acum si anume povestea construirii serei ,obtinerea rasadurilor si.....ce va mai fii pe parcurs.
Am cumparat fierul necesar constructiei primei noastre sere,scuze daca ma tot repet cu aceste cuvinte/ prima noastra sera/dar suntem foarte mandrii de ce intorsatura frumoasa a luat viata noastra ,folia pentru sera, folie de 170 microni de la marcoser ,cu dimensiunea de 16 metri latime deoarece sera va avea dimensiunile 9 metri deschiderea si 32 m lungimea.
Am comandat semintele,alveolele,turba pentru rasaduri tratamentul anti daunatori si 
combaterea manei la legume tratamente care nu afecteaza in nici un fel fructul obtinut.
SINTOGRIL este o momeala gata pregatita sub forma de granule, de culoare albastru-verzui. SINTOGRILL SUPER este omologat pentru combaterea coropisnitei si a viermilor sarma la legume
se aplica la culturi de legume, inainte sau dupa plantare, protejand cultura o lunga perioada de timp. Terenurile infestate trebuie tratate prin incorporare in sol la lucrarile de pregatire a terenului sau concomitent cu semanatul.
PREVICUR ENERGY 

Previcur energy 10ml - este un fungicid cu actiune sistemica pentru combaterea manei si a caderii plantutelor la castraveti, tomate si pepeni verzi.

Mod de folosire:
- castraveti - mana (Pseudoeronospora cubensis) 0.15% (1.5L/ha) in 1000L apa - se efectueaza 1-2 tratamente foliare preventive, incepand cu formarea primului fruct.
Durata de protectie a culturii este de 10-12zile de la aplicare.
- tomate - 0.1%, tratamentele se efectueaza la sol, in rasadnita
* caderea plantutelor (Phythium debaryanum);
* mana plantutelor (Phytophtora parasitica);
Primul tratament se efectueaza in intervalul semanat-rasarit si necesita un volum de solutie de 3L/mp. Al 2-lea tratament are loc cu cel mult o saptamana inainte de transplantare, la aceeasi concentratie si acelasi volum de solutie.
- pepeni verzi - 0.1%
* Phytium spp.
* Phytophtora spp.
Se aplica un tratament la sol cu 250nl solutie/planta imediat dupa semanat, care poate fi urmat de un al 2-lea la 7-10 zile in aceeasi doza.
Grad de toxicitate: Xi-iritant.
Semintele
Cand ne am documentat am observat ca sunt o multime de modele de rosii si ardei capia de la ieftine la foarte scumpe ,dar ne am gindit ca nu ar trebui sa incepem cu unele foarte scumpe ci unele cu preturi decente ,care au si recenzii pe blog uri bune si asa am ajuns intr un final sa comandam seminte de ardei capia ALEXANDER romanesti,seminte de rosii cu crestere nedeterminata olandeze TOLSTOI,si seminte de rosii cu crestere nedeterminata RILAF1 bulgaresti ,seminte din care dupa spusele altor pasionati de legumicultura dar si a celui de la firma de la care le am achizitionat rodesc foarte frumos ,repede ,in aproxim 70 zile dupa plantarea rasadurilor in sera,pe 4 ,5 etaje.
Maine o sa construim minisolarul pe pat cald pentru rasaduri.
Va doresc o noapte frumoasa si revin cu poze si cu tot ceea ce ca urma ...... cu toate detaliile.

                                                                                                     Cu drag.  AS